Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) tarafından yayımlanan “Finans petrol ve doğalgazı terk ediyor” başlıklı yeni analize göre, küresel ölçekte önemli 50 finans kurumu petrol ve doğalgaz sondajını kısıtlayan politikalar uygulamaya koydu.
Araştırmanın yazarlarından Tim Buckley, “140’tan fazla küresel finans kurumu hâlihazırda kömür finansmanını, sigorta ve/veya yatırımı kısıtladı. Şimdi de benzer şekilde, sermayenin petrol ve doğalgaz aramalarından uzaklaştığını görüyoruz.” dedi.
Buckley, “Küresel olarak fosil yakıtlardan uzaklaşılmasında yaşanan bu ivme, artan iklim riskini daha iyi yönetmek isteyen diğer finans kuruluşlarından yeni açıklamalar duymaya devam edeceğimiz anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.
IEEFA’nın resmi internet sitesinde yayımlanan araştırma için; HSBC, Banco Santander, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo ve Morgan Stanley de dâhil olduğu 50 önemli küresel finans kuruluşu belirlendi.
Bu kuruluşlar arasında yer alan, dünyanın en büyük çok taraflı kredi sağlayıcısı olan Avrupa Yatırım Bankası 2019’da yaptığı açıklamada önümüzdeki yılın sonuna kadar tüm petrol ve doğalgaz finansmanını durduracağını açıklamıştı.
Karbon yoğun projelere getirilen daha sıkı düzenlemelerin marjları daralttığını dile getiren Buckley’e göre bu durum getirilerin azalması, risklerin ise artması anlamına geliyor.
Petrol ve doğalgaza olan desteğin azalması, fosil yakıt sektörünün ekonomik olarak zora gireceğine, yatırım risklerinin ise artacağına işaret ediyor.
Geçen hafta Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayımlanan 2020 Dünya Enerji Görünümü’nde de yatırım risklerinin arttığına vurgu yapılmıştı.
Dünya Bankası, BNP Paribas, Crédit Agricole Group ve AXA, 2017’de bu politikaları uygulamaya koyan ilk büyük finans kurumlarıydı.
Bu kurumlara 2018’de beş, 2019’da 18 şirket daha eklendi. Ardından 2020’nin ilk yarısında 23 kurum daha eklendi ve sayı son üç yılın toplamının iki katına çıktı.
Petrol ve doğal gaz şirketlerinin hisse senetlerinin küresel piyasalarda değer kaybetmesinin, net sıfır emisyon hedeflerini taahhüt etmeye yönelik artan yatırımcı baskısı ve projelerin hurdaya çıkarılmasından kaynakladığını belirten Buckley, bu durumun finansal kurumların yeni petrol veya doğalgaz arama faaliyetlerinin finansmanını kısıtlayan politikalar oluşturmasına yol açtığını söyledi.
Araştırmaya göre, Avrupa finans kurumları petrol ve doğalgazdan çıkışta başı çekiyor. Bugüne kadar, HSBC, Banco Santander, BNP Paribas ve Deutsche Bank dâhil olmak üzere 36 Avrupa finans kurumu resmi bir politika açıkladı.
ABD’de ise altı finans kurumu aynı şeyi yaptı ve bunlardan beşi – Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Citigroup, Wells Fargo ve Morgan Stanley – sadece son dört ay içinde Arctic sondajına karşı resmi bir dışlama politikası yayımladı.