Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), “Sanayide Dijital Dönüşüm Günleri”nin dokuzuncu etkinliğini “Yeşil ve Sürdürülebilir Üretim İçin Dijital Uygulamalar” temasıyla online olarak gerçekleştirdi.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sanayi Politikaları Yuvarlak Masa Başkanı Bahadır Balkır yaptığı açılış konuşmasında, “Üretimde karbon emisyonlarını sınırlandıracak, kaynak verimliliğini önceliklendirecek, atığı minimize edecek ve ürün ömrünü artıracak döngüsel ekonomi odaklı yeni metotların kullanılması artık her zamankinden daha kritik.” ifadelerini kullandı.
“Yeni bir ekonomik sistemin tarifi şart”
İklim değişikliğinin çağımızın en önemli sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Balkır, “Salt günlük yaşam pratiklerimizi değiştirerek kaynak kıtlığı, iklim değişikliği gibi sorunların üstesinden gelmemiz maalesef mümkün değil. Bunun için yeni bir ekonomik sistemin tarifi, iş yapış şekillerinin bu risklere göre yeniden şekillenmesi şart. En büyük ticari partnerimiz Avrupa Birliği’nde meydana gelen Avrupa Yeşil Mutabakatı başta olmak üzere küresel gelişmeler bu konunun önemini daha iyi ortaya koyuyor.” dedi.
“Dijital dönüşümün etkisi kritik”
Üretimde karbon emisyonlarını sınırlandıracak, kaynak verimliliğini önceliklendirecek, atığı minimize edecek ve ürün ömrünü artıracak döngüsel ekonomi odaklı yeni metotların kullanılmasının daha da önemli olduğunu dile getiren Balkır,
“İşte tam da bu noktada dijital teknolojiler çok önemli bir rol oynuyor. Döngüsel ekonomiye geçişte, sürdürülebilir bir gelecek için çevreyi ön plana koyacak üretim şeklinin olması gerek, bunun için dijital dönüşümün etkisi kritik.” ifadelerini kullandı.
Balkır, Sanayi 4.0 olgusu kapsamında, nesnelerin internetinden yapay zekaya ve bulut bilişime birçok dijital teknolojinin döngüsel stratejilere hizmet ettiğini, döngüsel bir ekonomiye geçiş sürecinin henüz başında olunsa da dijital dönüşümün bu yolda önemli bir kolaylaştırıcı olacağını söyledi.
Vodafone, 2025 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanmayı hedefliyor
Panel konuşmacılarından Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Vodafone’un yenilenebilir enerji kullanımı ve atıkların geri dönüştürülmesi konusunda yüzde 100’e ulaşma hedefinin olduğunu açıkladı.
Süel, “Hedeflerimiz arasında, yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımı, şebeke atıklarının yüzde 100 yeniden kullanım ve geri dönüşümü, yüzde 50 sera gazı salımı azaltımı, bu sayede 1 milyar insanın hayatını iyileştirmek ve çevresel etkimizi yarıya indirmek bulunuyor.” dedi.
Teknoloji Merkezi’nin enerji ihtiyacının yüzde 20’si güneş enerjisinden
Vodafone, Adana Teknoloji Merkezi’nde kurduğu güneş enerjisi santrali ile enerji ihtiyacının yüzde 20’sinin güneş enerjisinden elde ediyor ve merkez toplam enerji tüketiminin yüzde 11’ine denk gelen 425 MWh elektrik üretmeyi başardı.
Güneş enerjisinden elde edilen bu elektrik sayesinde 215 ton karbon salınımının önüne geçildiğini ifade eden Süel,
“Gelecek yıl ikinci fazı tamamladığımızda, 768 MWh elektrik üretim kapasitesine ulaşmayı, bu projeyle yılda yaklaşık 389 ton karbon salınımı azaltımı hedefliyoruz. Ayrıca solar enerji çalışmalarımıza devam ediyoruz. İstanbul Esenyurt Veri Merkezi’mizde de bir yatırım yaptık. Adana’daki kurduğumuz sistemin neredeyse iki katı büyüklüğünde.
Sistem, Türkiye’de ve Vodafone Grubu içinde teknoloji merkezinde kurulan en büyük kapasiteli solar sistem olacak. Amacımız sadece ülkemizde güzel bir sistem oluşturmak değil, aynı zamanda dünyaya da güzel bir örnek oluşturmak.” açıklamasında bulundu.