Günümüzde pek çok kişi, ağırlık ve menzil sınırlamaları nedeniyle bataryaların büyük kamyonlara enerji sağlayabileceğinden şüphe duyuyor. Ancak Eindhoven Teknik Üniversitesi Araştırmacısı ve Yeşil Araç Uzmanı Auke Hoekstra’ya göre, elektrikli kamyonlar karayolu taşımacılığında önemli bir rol üstlenecek.
Bataryalı elektrikli kamyonları en iyi çözüm olarak görmeyen insanların, genellikle bir dizel kamyonun alabileceği en uzun mesafeyi ele aldıklarını söyleyen Hoekstra, Clean Energy Wire’a yaptığı açıklamada,
“Örneğin, iki sürücülü bir ekiple çok günlük geziler veya 2 bin kilometrelik bir menzil. Tabii ki bu gibi durumlarda elektrikli kamyonlar dizellerle rekabet edemez. Ancak Hollanda’daki araştırmam gösterdi ki kamyonların yüzde 80’i günde en fazla 750 kilometre yol kat ediyor.
Çünkü daha fazla kilometre kat etmek istiyorsanız, işler daha pahalı hale gelir. Fazla mesai ödemek zorunda kalırsınız. Yani, genel olarak bir sürücüye günde 750 kilometreden fazla yol yaptıramazsınız.” dedi.
Altyapının sağlanmasının önemine dikkat çeken Hoekstra’ya göre, kamyonu şarj etmek için kullanabileceğiniz bir adet 75 KW’lık hızlı şarj cihazı satın almanız yeterli ve bunlar artık çok pahalı değil.
Bataryaların ağırlıklarının da azaldığını dile getiren Hoekstra, beş yıl içinde geleneksel kamyonlardan daha fazla kargo taşıyabilecek 800 km menzile sahip elektrikli kamyonların kullanılacağını düşünüyor.
Basit ve ucuz şarj çözümlerinin artması ve bataryalarda ağırlık dezavantajının ortadan kalkması ile elektrikli kamyonların çok daha ilgi göreceğine dikkat çeken Hoekstra, nakliye firmalarının yakın zamanda bataryalı araçları daha fazla tercih edeceğini belirtiyor.
Bazı kamyon üreticileri, tedarikçileri ve madeni yağ endüstrisinin, ağır hizmet karayolu taşımacılığına enerji sağlamak için düşük emisyonlu bir seçenek olarak sentetik yakıtların kullanılması için çalışmalar yürüttüğü bilgisini veren Hoekstra, sentetik yakıtlı (e-yakıt/e-fuel) araçların verimlilik, bakım ve km başına fiyat açısından, bataryalı elektrikli kamyonlardan oldukça dezavantajlı olduğunu söyledi.
Otoyollardaki kamyonlar için geliştirilen katener sistemlerine de değinen Hoekstra, “Katener de çok iyi ve enerji açısından oldukça verimli bir seçenek, ancak bunları büyük ölçekte gerçeğe dönüştürmek zor olacaktır. Temelde bu teknoloji pahalı bir altyapı gerektiriyor ve bu da bir engel teşkil ediyor. Bunları hatırı sayılır yollarda inşa etmelisiniz, aksi takdirde katener kamyonlarına yatırım yapmak mantıklı olmaz.” dedi.
Ancak katener sistemlerinin bir seçenek olmaya devam ettiğini ifade eden Hoekstra, sadece belirli bölgelerde, doğru koşullarda yerel taşıma yapan kamyonlar için bu sistemin iyi bir fikir olabileceğini söyledi.