2020 yılı biterken, dünya liderleri Paris Anlaşması’nın beşinci yıldönümünde bir araya geldi.
Yeni emisyon azaltma taahhütlerinin paylaşıldığı çevrimiçi etkinliğe katılan ülkelerden 45’i, güçlendirilmiş 2030 iklim planları sunarken, Japonya ve Güney Kore gelecek yıl için daha iddialı hedefler vaat etti.
24 lider emisyonları sıfıra düşürme sözü verirken, 20 ülke de daha güçlü adaptasyon ve dayanıklılık planlarını açıkladı.
Avrupa Komisyonu 11 Aralık’ta yaptığı Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi sonrasında 2030 yılına kadar karbon emisyonunun yüzde 55 azaltılması konusunda anlaşmaya vardığını açıklamıştı.
Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen kararı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Avrupa Yeşil Anlaşmasının birinci yılını kutlamak için güzel bir yol.” ifadeleriyle paylaştı.
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ise konuyla ilgili açıklamasında “Avrupa liderleri iklim değişikliği ile mücadele ediyor.” dedi.
Komisyon’un geçtiğimiz ay yayımladığı AB İklim Mücadelesi Seyir Raporu’nda, Avrupa’nın sera gazı emisyonunun son 30 yılın en düşük düzeyine gerilediği açıklanmıştı.
Çevrimiçi zirvede neler görüşüldü?
70’ten fazla devlet başkanının katıldığı sanal zirvede, Arjantin 2050’ye kadar karbon nötr olma taahhüdünde bulundu. Bu açıklama, ABD Başkanı seçilen Joe Biden’in gelecek yıl kendi seçim vaadini yerine getirmesi durumunda G20 ülkelerinin yarısından fazlasının net sıfır hedefi belirlemiş olacağı anlamına geliyor.
Jamaika, Panama, Maldivler, Malavi, Nepal ve Vatikan, yüzyılın ilk yarısında emisyonları net sıfıra düşürmeyi amaçlayan ülkeler arasında yer alıyor.
Birlemiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yolun başındayız. Şu anda bir umut yolu ama umudu gerçeğe çevirmemiz gerekiyor.” dedi.
Guterres, dünyanın en büyük emisyon yayıcılarından bir kısmının henüz adım atmaya hazır olduklarını göstermediklerini vurguladı.
Euractiv’in haberine göre, Avustralya, Suudi Arabistan, Rusya ve Brezilya, zirvede bulunmayan en büyük emisyon yayıcıları arasındaydı.
Çin ise 2030 iklim planının kademeli olarak güçlendirilmesi sözü verdi. Yenilenebilir enerjinin kullanımında ve ormanlaşmada büyümeyi hedeflediklerini belirten Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2030 yılına kadar emisyonları yüzde 65’den fazla azaltma taahhüdünde bulundu.
Etkinliğin yarısında gazetecilere konuşan Guterres, Çin’in kömür enerjisi üretimini kısıtlama veya denizaşırı kömür finansmanını sona erdirme taahhüdünün yokluğundan duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.
Pakistan, yeni kömürlü termik santrallerin inşasını durdurma ve 2030 yılına kadar elektriğinin yüzde 60’ını yenilenebilir kaynaklardan üretme sözü verdi.
Guterres, “Biz ısrar etmeye devam ediyoruz. Her yerde yeni termik santral inşa etmeme taahhüdü olmalı.” dedi.