Sabancı Holding, 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarında “Net Sıfır” seviyesine ulaşmayı amaçlıyor.
Holdingden yapılan açıklamaya göre, Sabancı Topluluğu, ayrıca “sıfır atık” hedefi ile de çalışmaya devam ederek, döngüsel iş modeli uygulamalarını artırıyor, süreçlerini gözden geçiriyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Cenk Alper, sürdürülebilirliği temel almayan yaklaşımların dünya ekonomisinde artık hiçbir geçerliliği bulunmadığını belirterek,
“Sabancı Topluluğu olarak sürdürülebilirlik bizim için sadece belli aşamalarda hassasiyet gösterdiğimiz; ‘biz de varız’ dediğimiz bir konu değil. Aksine, toplumda öncü role soyunduğumuz; kendimizi gelişim için sürekli zorladığımız konulardan birisi. Sürdürülebilirliği çevresel, sosyal ve yönetişimsel olmak üzere tüm boyutlarıyla ele alırken, bu yaklaşımı baştan aşağıya topluluğumuzun her bir şirketine, her bir birimine entegre ediyoruz.
Bu kapsamda topluluk vaadimizi tekrar gözden geçirme kararı aldık ve topluluk yöneticilerimizle birlikte bir çalışma yaptık. Başta Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Güler Sabancı olmak üzere tüm yönetim kurulumuzun destek ve onayını alarak, topluluk vaadimizi ‘Sürdürülebilir bir yaşam için, öncü girişimlerle Türkiye ile dünyayı birleştiririz’ olarak değiştirdik.” ifadelerini kullandı.
Geçen yıllarda çevresel veri açısından tüm dünyada referans alınan CDP’nin, başta iklim değişikliği olmak üzere çeşitli programlarında liderlik seviyesinde yer alan topluluk şirketleri olduğunu aktaran Alper,
“Geçtiğimiz dönemde bir yılda tükettiğimiz suyun yüzde 20’sini geri kazandık, enerji ve emisyon yoğunluğumuzu yüzde 20 azalttık. Atık su miktarımızı ise topluluk genelinde birkaç yıl içinde yüzde 17 azalttık. Plastik kirliliği ile mücadeleyi amaçlayan İş Dünyası Plastik Girişimi’ne de dâhil olarak ilk imza atan topluluklardan biri olduk.
Ancak Türkiye ve dünya geneli diye baktığımızda sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmak ve özellikle de iklim krizini engellemek için gerekli pek çok yöntem ve teknoloji bugün hala yaygın değil. Tüm dünyada farklı sektörlerin farklı hızlarda yol almasının bir nedeni de bu. Biz de Sabancı Topluluğu olarak, birçok farklı sektör ve iş kolunda faaliyet gösteriyoruz. Bu da işimizin kolay olmadığını gösteriyor.” dedi.
“Hedefi net koymak, dönüşümü başarmanın ilk adımı”
Sabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Hakan Timur’a göre, “Kovid-19 salgınının, dünyanın küresel bir kriz karşısında ne kadar kırılgan olduğunu gözler önüne serdi. Özellikle iklim krizinin çözümü için yavaş hareket etme lüksümüz yok. Hedefi net koymak, bu dönüşümü başarmanın ilk adımı.”
Sabancı Topluluğu altı şirketiyle Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alıyor. Sürdürülebilir kalkınma konusunda dünyanın önde gelen iş dünyası platformlarından olan Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nde (WBCSD) Türkiye’yi temsil eden Sabancı Holding, aynı zamanda konseyin sürdürülebilir finans konusunda çalışan küresel “CFO Ağı”nın da bir parçası konumunda bulunuyor. (AA)