DEİK tarafından, “EU Talks” etkinliği kapsamında, “Avrupa Yeşil Mutabakatı Fırsatlar & Riskler” konulu çevrim içi seminer düzenlendi.
Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, burada yaptığı konuşmada, gelecek dönemde Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) ile ilgili olan çerçevenin daha da netleşeceğine vurgu yaparak, “Bizim o netleşmeyi, tam oturmayı beklemeden gerekli bilinci gerekli duyarlılığı kendi içimizde yaratmamız ve hazırlıklarımızı şimdiden yapmaya başlamamız son derece önemli.” dedi.
AB’nin büyük ekonomik daralmalara rağmen AYM’den vazgeçmediğine dikkati çeken Batur, şunları söyledi:
“Ülkemizin en önemli ticaret ve yatırım ortağı AB’de yaşananlara da dikkat etmemiz, buradaki gelişmeleri de iyi anlamımız gerekiyor. AB bu dönemde büyük ekonomik daralmalara rağmen görüyoruz ki AYM ile tarihlediği 2050 yılında karbon nötr kıta olma hedefinden hiç taviz vermedi. Ekonomik ne tip sıkıntı yaşanırsa yaşansın bu dönemde ekonomik ve sosyal hayatın bütün yönlerini yeşil dönüşüm perspektifiyle şekillendirdiğini net olarak ortaya koydu. Şekillendirmeye de devam etti.”
Batur, AYM ve kapsamındaki eylemlerin enerji, ulaşım, sanayi, finans, gıda dâhil AB sanayisinin tamamını çevre ekseninde yeniden şekillendirecek ve yıllar alacağı öngörülen bir ekonomik seferberlik olduğunu belirterek,
“BM Genel sekreteri Guterres biliyorsunuz bir açıklama yaptı ve dedi ki dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 70’ini temsil eden tüm ülkeler sıfır karbon taahhüdünde bulundular. Bu çok önemli bir açıklama, bu verileri şu anlamda çok önemli görüyorum. Arkasında çok önemli ve ulvi bir amaç olmakla beraber doğru uygulamalar yapılmazsa bu uygulamaların önümüzdeki dönemde hem ihracatımız için tehdit olabileceğini hem de küresel korumacılık politikalarının aslında bir amacı olarak kullanılma risklerinin bulunduğunu aklımızda tutmamızda fayda var. Dolayısıyla bu anlamda yapılacak hazırlıklar sadece AB özelinde değil onu takip eden bu diğer ülkeler özelinde de önümüzdeki dönemde ihracatımıza gelebilecek korumacı birtakım teknik engellerle başa çıkmamızı sağlayacağını düşünüyoruz.
Bizde AB’nin AYM duyurusunun hemen ardından aslında bu değişime hazırlıklı olma gerekliliğiyle hemen kendi çalışmalarımızı hızla başlattık. En başından beri de amacımız AYM’nin yeni ticaret sisteminde ön gördüğü yapıyı doğru analiz etmek ve alacağımız aksiyonlar ile bu riskleri ülkemiz adına birer fırsata dönüştürmek.” yorumunu yaptı. (AA)