Enerji Ekonomisi ve Mali Analiz Enstitüsü’nün (IEEFA) “Hindistan’daki Agrivoltaikler: Bereketli Toprak mı?” raporuna göre, tarım arazilerinde tarımsal üretimi tamamlayacak şekilde güneş enerjisi üretme uygulaması olan agrivoltaikler, Hindistan’da önemli bir yenilenebilir enerji sektörü haline gelebilir. Raporun yazarı Dr. Charles Worringham, bunun sağlanabilmesi ve sektörün gelişmesi için çiftçi topluluklarını ve tarımsal üretimi korumaya yönelik önlemlerin, sektörün ihtiyaç duyduğu politika ve düzenleyici reformların önemli bir parçası olması gerektiğini söylüyor.
Rapor, bölgede agrivoltaiklerin avantaj sağlayabileceği üç ana ulusal zorluğu şöyle özetliyor:
- Yenilenebilir enerjiyi ülke çapında çeşitli ölçeklerde dağıtarak hızlandırmak;
- Yenilenebilir enerji tesislerinin hassas araziler ve ekosistemler üzerindeki baskısını hafifletmek;
- Daha güçlü ve daha çeşitli bir kırsal ekonomiye katkıda bulunmak.
Hindistan, çeşitli panel konfigürasyonlarını kullanan yaklaşık 20 proje, ticari tesislerde ve kamu kurumlarında hangi spesifik yöntemlerin, mahsullerin ve koşulların en iyi sonucu verdiğini belirlemek için bir araştırmalara başladı.
Dr. Worringham, Hindistan’ın tarım arazisi oranının çoğu ülkeye göre yüksek olduğunu ifade ederken, bu durumun deneysel aşamanın ötesine geçmek için avantaj sağladığını belirtiyor.
Rapora göre, çiftçi toplulukları yalnızca ürettikleri herhangi bir gücü satarak ek gelir elde etmekle kalmayıp, bazı durumlarda bu gücün bir kısmını ürünlerine değer katmak ve örneğin kurutma, temizleme, öğütme, yerel soğutma ve soğuk zincirlerin oluşturulması için kullanılabileceği belirtiliyor.
Farklı panel konfigürasyonlarının kullanıldığı deneylerin de özellikle Hindistan koşullarında faydalı olabileceği öngörülürken; rapor, güneş ışığı her iki tarafa çarptığında güç üreten iki yüzeyli paneller kullanılarak Hindistan’ın yanı sıra Almanya ve İsveç’te test edilen yeni bir panel konfigürasyonunu açıklıyor. Bu panellerin doğuya ve batıya bakan çitler gibi dikey olarak monte edildiklerinde, öğle saatlerinde zirve yapan yatay panellerin aksine sabah ve öğleden sonra zirve gücü ürettikleri belirtiliyor. Ayrıca çiftçilerin bu yerleşim sayesinde makinelere daha iyi erişim sağlayabileceği ve panellerin daha uzun süre temiz kalabileceği de raporda belirtilenler arasında.
1 yorum
Paneller dik durumda iken Doğuya bakıyorsa saat 11.30’/12.30 ‘Akadlar verim alınabiliyor , Batıya yönelik panel ise 12.30 /13.30 da etkilenmeye başlıyor.
Kışı yaşıyorsak dik panelleri güneye doğru dikey tutulduğunda herhangi bir mani yoksa sabah güneş in doğmasıyla akşam üstü batışına kadar verim alınabiliyor ..