Araştırma kuruluşu Climate Analytics tarafından hazırlanan rapor, farklı bölgelerin 1.5°C’ye uyumlu olması için gazın elektrik üretiminin ne zaman aşamalı olarak durdurulması gerektiğini inceliyor. Rapor küresel düzeyde, gazın elektrik üretimindeki düşüşün hemen başlaması gerektiğini ve 2035 yılına kadar çok düşük seviyelere ulaşması için 2030 yılına kadar toplam küresel elektrik üretiminin sadece yüzde 15’ine düşmesi gerektiğini gösteriyor.
Raporun bulguları, ısınmayı 1,5°C ile sınırlamanın en uygun maliyetli yolunu göstermek üzere tasarlanan Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli ( IPCC ) tarafından değerlendirilen 1,5°C emisyon yollarına dayanıyor.
Rapora göre, gelişmiş ülkelerin önce gazı aşamalı olarak bırakması, 2030 yılına kadar toplam elektrik üretiminin yüzde 10’unun altına düşmesi ve 2035 yılına kadar etkin bir şekilde sona erdirmesi gerekecek. Gelişmekte olan ülkeler için gaz üretiminin payının 2035 yılına kadar yüzde 10’un altına düşmesi ve 2040’ların başlarında aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması gerekiyor.
Rapora göre gelişmekte olan ülkeler, yenilenebilir enerji sistemlerine hızla geçiş yapmak için gelişmiş ülkelerden finansal, teknik ve koşullara bağlı olarak geçiş desteğine ihtiyaç duyacaktır.
Raporun baş yazarı Claire Fyson, analizin gazın bir geçiş yakıtı olamayacağını net bir şekilde gösterdiğini belirtirken, Climate Analytics CEO’su Bill Hare, yenilenebilir enerji ve depolamanın, gezegendeki en ucuz enerji biçimleri olduğunu belirtiyor.