Baltık Denizi çevresindeki 8 ülkenin hükümet başkanları ve enerji bakanları Kopenhag’da bir araya geldi. Yetkililer, Baltık Denizi’nde açık deniz rüzgârının inşası için yeni hacimler taahhüt ederek, enerji konusunda daha yakın iş birliği yapmayı kabul etti.
8 ülke, bugün sadece 2,8 GW kurulu güce sahip olan Baltık Denizi’ndeki potansiyeli, 2030 yılına kadar 19,6 GW’a çıkarmayı, daha sonraki aşamada ise 2040 hedefini düşünmeyi planlıyor.
Almanya ve Danimarka, Baltık Denizi’nde büyük ölçekli rüzgâr santrallerine sahip ülkeler olurken kapasitelerini daha da artırmaya kararlılar. Diğer ülkeler de bu potansiyeli kullanmak yararlanmayı talep ederken, Polonya, 2030’a kadar 6 GW ve 2040’a kadar 11 GW’a sahip olmak istiyor. Finlandiya, 2026-2027’ye kadar ilk büyük ölçekli rüzgâr santralini ve 2028’e kadar bir başka büyük ölçekli rüzgâr santralini devreye almak istiyor. İsveç’te şu anda 15 GW proje izin için başvuruyor. Bazıları 2030’dan önce devreye alınabilir. Estonya, Letonya ve Litvanya ise ilk açık deniz rüzgâr santrallerini 2030’dan önce işletmeye almak istiyor.
Baltık bölgesinin yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmesiyle daha fazla açık deniz rüzgârı kurmanın, Rus gazının aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasını hızlandırması ve bölgenin enerji güvenliğini artırması bekleniyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan WindEurope CEO’su Giles Dickson şunları söyledi: “Baltık Denizi, Avrupa’nın açık deniz rüzgârı inşasının önemli bir parçası olacak. Yapılan zirve, 8 Baltık Hükümetinden önemli yeni taahhütler getiriyor. Ve sınır ötesi iş birliğinin kilit rolünün farkında olmaları iyi bir şey. Bu, özellikle şebeke geliştirme ve denizcilik mekansal planlamasında çok önemli olacaktır. 8 ülkenin, mevcut önemli AB kurtarma fonlarını kullanarak açık deniz rüzgâr tedarik zincirindeki ve limanlardaki ve diğer lojistik altyapıdaki yatırımları desteklemesi önemlidir.”
Baltık Denizi’ndeki yenilenebilir enerji adası Almanya için enerji üretecek
Danimarka, Bornholm enerji adasının kapasitesini 2GW’dan 3GW’a çıkarmayı ve doğrudan Almanya şebekesine bağlamayı planladığını açıkladı.
Danimarka Enerji Bakanlığı yaptığı açıklamada, Almanya’nın Baltık Denizi’nin Danimarka kesiminde planlanmış bir açık deniz rüzgâr santraline güç bağlantısı sağladığını söyledi.
Yapılan açıklamada, Bornholm adasında planlanan enerji merkezinin 2030 yılına kadar Baltık Denizi’ndeki birkaç açık deniz rüzgâr santralini birbirine bağlayarak 4,5 milyon Alman hanesine güç sağlayacak en az 3 GW’lık üretim kapasitesi sağlayacağı belirtildi.
Merkez, 470 kilometrelik bir güç kablosuyla Almanya’ya bağlanırken, yatırımın ve gelecekteki kârın Almanya ve Danimarka arasında eşit olarak paylaşılacağı belirtildi.
Almanya Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck yaptığı açıklamada, bunu bir amiral gemisi proje olarak değerlendirirken, “Bornholm enerji adasından gelen yeşil elektrik, ulusal elektrik üretimini destekleyecek ve fosil enerji ithalatına olan bağımlılığımızı azaltacak.” dedi.