Avrupa Komisyonu sınır ötesi yenilenebilir enerji projelerini, Avrupa Tesislerini Bağlama Tüzüğü ile beliriyor. Bu tüzük AB ülkeleri ile AB dışı ülkeler arasında yenilenebilir enerji kaynaklarının planlanması, geliştirilmesi ve maliyet etkin kullanımı alanlarında sınır ötesi iş birliğini teşvik etmeyi amaçlıyor. Ayrıca, sınır ötesi yenilenebilir enerji projelerinin, AB’nin uzun vadeli karbondan arındırma stratejisine katkıda bulunmak amacıyla enerji depolama veya hidrojen üretim tesisleri aracılığıyla RES entegrasyonunu kolaylaştırabileceği öngörülüyor.
Avrupa Komisyonu, bu kapsamda sınır ötesi yenilenebilir enerji projelerinin ilk listesini oluşturdu. Liste, yenilenebilir enerji ve karbonsuzlaştırmaya ayrılmış CEF Programı penceresinin uygulanmasının başlangıcını işaret ediyor.
Bu ilk liste, toplam 7 AB ülkesini ilgilendiren üç projeden oluşuyor:
- Estonya ve Letonya arasında bir açık deniz rüzgâr santrali
- Almanya ve Polonya arasında bir sınır ötesi bölgesel ısıtma şebekesi
- Hollanda ve Almanya’da yeşil hidrojenin dönüştürülmesi, taşınması ve kullanılması için İtalya, İspanya ve Almanya’da yenilenebilir elektrik üretme projesi
AB Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, seçilen projelerin sadece bir başlangıç olduğunu ifade ederek, “AB genelinde yenilenebilir enerji dağıtımını hızlandırıyoruz ve bunu yaparken daha iş birlikçi bir yaklaşıma doğru ilerliyoruz. AB’nin yeşil geçiş ve karbondan arındırma için tam potansiyeli ancak tüm sektörler, teknolojiler ve bölgelerdeki ortak çabalarla gerçekleştirilebilir.” dedi.