BNEF’in 2H 2022 Enerji Depolama Piyasası Görünümü Raporu, 2030 yılına kadar önceden tahmin edilenden yüzde 13’lük ek bir kapasite öngörüyor. Bu, fazladan 46GW/145GWh’ye eşit olarak açıklanıyor. En dikkate değer yeni politikalar arasında, temiz teknolojiler için 369 milyar dolardan fazla finansman sağlayan önemli bir mevzuat parçası olan ABD Enflasyon Azaltma Yasası ve Avrupa Birliği’nin Rusya’dan gelen gaza bağımlılığı azaltmak için iddialı hedefler belirleyen REPowerEU planı yer alıyor.
ABD ve Çin, en büyük iki pazar olmaya devam edecek
Rapora göre, 2022’den 2030’a kadar küresel olarak tahmini 387 GW/1.143 GWh yeni enerji depolama kapasitesi eklenecek. Bu kapasite, 2020’de Japonya’nın tüm elektrik üretim kapasitesinden daha fazla. On yılın sonunda ABD ve Çin’in, küresel depolama tesislerinin yarısından fazlasını temsil eden en büyük iki pazar olmaya devam edeceği öngörülürken, Avrupa’nın mevcut enerji krizinin körüklediği önemli bir kapasite artışına yetişeceği tahmin ediliyor.
ABD pazarının beklenen ivmesi, Ağustos 2022’de rüzgâr, güneş ve depolama vergi kredilerine büyük miktarda fon tahsis edilen Enflasyon Azaltma Yasası’nın yürürlüğe girmesini takip ediyor. BNEF’e göre yasa, 2022’den 2030’a kadar yaklaşık 30 GW/111 GWh enerji depolaması inşa edecek. Bununla birlikte, yeni vergi kredisi politikası, BNEF’in uzun vadeli tahminine dayalı olarak daha fazla büyümeyi desteklerken, tedarik zinciri, 2024 yılına kadar bulut dağıtım beklentilerini kısıtlıyor.
Raporda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Avrupa’daki enerji depolama dağıtımları üzerinde açık bir etki yarattığı belirlenirken, rekor elektrik fiyatları, tüketicileri yeni enerji arzı biçimlerini düşünmeye zorluyor ve yakın vadede konut depolama pazarını yönlendiriyor. 2025’ten itibaren beklenen önemli hizmet ölçeğinde depolama eklemeleri, REPowerEU planında belirtilen çok iddialı yenilenebilir hedefler ve Birleşik Krallık’ta enerji güvenliğine yenilenmiş bir odaklanma ile uyumlu olarak görülüyor.
Tedarik zinciri kısıtlamaları büyümeyi yavaşlatabilir
BNEF, küresel enerji depolama kapasitesinin büyütülmesi yakın olsa da, tedarik zinciri kısıtlamalarının ilaveleri yavaşlatabileceği uyarısında bulunuyor. Çalışmaya göre, pandemi ile ilgili tedarik zinciri sorunlarının yanı sıra enflasyon, yüksek nakliye maliyetleri ve hammadde fiyatları geçen yıl boyunca pil hücrelerini daha pahalı hale getirdi. Bu arada, projeler finanse etmek, geliştirmek ve devreye almak için uzun teslim süreleriyle karşı karşıya. 2022’de tedarik zinciri kesintileri, daha düşük hizmet ölçeğinde depolama ilaveleriyle sonuçlandı ve bu baskıların çoğu gelecek yıl hafifleyebilirken, 2030’da 2021’den neredeyse 11 kat daha fazla GW-saat eklemesi beklenen bir pazar için zorluklarla ölçek büyütme kesinlikle gelecek.
BNEF Enerji Depolama Analisti ve raporun baş yazarı Helen Kou, enerji depolama endüstrisinin büyüyen sancılarla karşı karşıya olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ancak, daha yüksek akü sistemi fiyatlarına rağmen talep net. 2030 yılına kadar 1 TW-saatin üzerinde enerji kapasitesi olacak. Çin, ABD, Hindistan ve AB gibi dünyanın en büyük enerji piyasalarının tümü, enerji depolama dağıtımlarını teşvik eden yasaları kabul etti.”
Asya Pasifik MW bazında depolama inşasına öncülük edecek
Bölgesel olarak, Asya Pasifik, Çin’deki hızla ölçeklenen pazarın sağladığı ivme ile 2030 yılına kadar MW bazında depolama inşasına öncülük edecek. Ancak ABD’deki depolama tesisleri genellikle daha fazla depolama saatine sahip olduğundan, Amerika Kıtası MWsaat bazında daha fazla kapasite ekleyecek. Avrupa – son zamanlardaki politika ilerlemelerinin getirdiği ilave artışa rağmen – Orta Doğu ve Afrika, muadillerinin gerisinde kalması bekleniyor.
Ortak konumlu yenilenebilir-artı-depolama projeleri, özellikle güneş-artı-depolama, küresel olarak yaygınlaşıyor.
Müşteri odaklı pillerin – hem konut hem de ticari ve endüstriyel – istikrarlı bir hızla büyümesi bekleniyor. Almanya ve Avustralya şu anda Japonya ve Kaliforniya’daki büyük pazarlarla bu alanda lider. BNEF, evlerde ve işyerlerinde bulunan enerji depolamasının 2030 yılına kadar küresel depolama kurulumlarının yaklaşık dörtte birini oluşturacağını tahmin ediyor.
Gelişen pil teknolojisi enerji depolama pazarını yönlendiriyor
Hızla gelişen pil teknolojisi, enerji depolama pazarını yönlendiriyor. Lityum-iyon piller şu anda kurulumların çoğunu oluşturuyor ancak basınçlı hava ve termal enerji depolama gibi birçok pil dışı teknoloji de geliştiriliyor. Bununla birlikte BNEF, büyük ölçüde fiyat rekabet gücü, yerleşik tedarik zinciri ve kayda değer geçmiş performansı nedeniyle pillerin en azından 2030’lara kadar piyasaya hakim olmasını bekliyor. BNEF’e göre, yeni teknolojiler başarılı bir şekilde lityum iyonu geride bırakabilirse, toplam enerji depolama alımı daha büyük olabilir.