İşlerin Geleceği Raporu 2023’e göre, yeşil enerji geçişi ve tedarik zincirlerinin yerelleştirilmesi 69 milyon yeni iş yaratılmasına yardımcı olurken, teknoloji ve dijitalleşmedeki gelişmeler önümüzdeki dört yıl içinde 83 milyon pozisyonun ortadan kaldırılmasının ardındaki faktörler arasında yer alacak.
Rapor için ankete katılan 803 şirketin tahminlerine göre, değişim, yeni bir iş yaratarak veya mevcut bir işi ortadan kaldırarak işgücünün yüzde 23’ünü etkileyecek.
En hızlı istihdam artışlarından bazıları yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi alanlarında gelirken, eğitim, tarım ve dijital ticaretin genel olarak en fazla sayıda işi üretmesi bekleniyor.
Rapora göre, yüksek enflasyon, arz kıtlığı ve yavaşlayan ekonomik büyüme, istihdam yaratılmasına yönelik en büyük tehditlerden bazılarını oluşturuyor.
Dünya Ekonomik Forumu Genel Müdürü Saadia Zahidi, Covid pandemisinden kaynaklanan birkaç yıllık ekonomik çalkantının ardından yapay zekanın artık daha fazla iş belirsizliği sağladığını söyledi.
Zahidi, “İyi haber şu ki, dayanıklılığı sağlamak için açık bir yol var. Hükümetler ve işletmeler, eğitim, yeniden beceri kazandırma ve bireylerin işin geleceğinin merkezinde olmasını sağlayabilecek sosyal destek yapıları yoluyla geleceğin mesleklerine geçişi desteklemek için yatırım yapmalıdır.” açıklamasını yaptı.
Zahidi, yüksek istihdam artışı alanları olarak ortaya çıkan üç temel alandan en yüksek büyümenin yeşil işler ve yeşil beceriler gerektiren sektörlerde olması beklendiğini belirterek, “Sürdürülebilirlik konusunda veya yeşil enerji üretimi, yenilenebilir enerji kaynakları, yenilenebilir enerji mühendisleri, güneş enerjisi tesisatı üzerinde çalışanlar için daha fazla sayıda uzmana ihtiyaç duyar. Bunların hepsi, hükümetlerin yaptığını gördüğümüz yatırım türleri ve şirketlerin bu alanlara yatırım yapması için yarattıkları teşviklerle çok uyumlu olarak, büyümesi muhtemel alanlardır.” dedi.