Japonya’nın Hiroşima kentinde G7 Liderler Zirvesi’nde Liderler, “G7 Temiz Enerji Ekonomi Eylem Planı’nı” açıkladı.
Buna göre, G7 liderleri, üye ülkelerin ekonomilerini karbondan arındıran ticaret politikaları oluşturmak, dayanıklı temiz tedarik zincirlerinin gelişimini hızlandırmak için iş birliği yapılması kararı aldı.
İş birliği çerçevesinde temiz enerji için ortak pazar geliştirilmesi ve düşük-orta gelir düzeyli ortaklar için kamu ve özel sektörlerinde iklim ve enerji güvenliği yatırımlarının seferber edilmesi hedeflenecek.
Paris Anlaşması’na olan bağlılıklarını teyit eden liderler, eylem planında “Ortak enerji ve iklim zorluklarımızın üstesinden gelmek, daha istikrarlı ve müreffeh bir gelecek sağlamak için dünyanın dört bir yanındaki ortak ülkelerle bu çalışmayı yürüteceğiz” ifadesine yer verdi.
Çin’e yönelik bağımlılığının düşürülmesini istediklerini belirten G7 ülkelerinin liderleri, “Gereksiz stratejik bağımlılıkları azaltan ve dünya etrafındaki topluluklara fayda sağlayan güvenli, esnek, makul fiyatlı ve sürdürülebilir temiz enerji tedarik zincirleri ve güçlü sanayi üsleri inşa etmenin önemini vurguluyoruz.” değerlendirmesini paylaştı.
Eylem planında, “G7’nin liderleri olarak bizler, iklim krizini ele almak ve en geç 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak, küresel temiz enerji geçişini hızlandırmak için harekete geçiyoruz.” ifadesi kullanıldı.
AB, temiz teknolojilerde iş birliğini artırmak istiyor
Avrupa Birliği (AB), G7 ülkelerine temiz teknolojilerin üretimi ve desteklenmesi konusunda iş birliği çağrısında bulundu.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Japonya’nın Hiroşima kentinde düzenlenen G7 Liderler Zirvesi’nin küresel ekonomi ve ticarette iş birliği konulu oturumda konuştu.
“Bütün jeopolitik zorluklara rağmen temiz enerjiye geçiş hızlanıyor.” diyen von der Leyen, bu dönüşüm büyüme için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.
G7 ve diğer ülkelerin salınan karbon miktarıyla atmosferden temizlenen miktarın birbirine eşit olması anlamına gelen “net sıfır” dönüşümdeki fırsatlardan yararlanmak istediğine işaret eden von der Leyen, “Temiz teknoloji yarışı birlikte daha hızlı ve daha ileriye gitmek için bir fırsattır.” diye konuştu.
G7 ülkeleri arasındaki rekabetin birbirine zarar vermemesi ve ilave üretim kapasitesi ortaya çıkarması gerektiğini vurgulayan von der Leyen, iklim hedeflerine ulaşmak için küresel temiz teknoloji üretim kapasitesinde neye ihtiyaç duyulduğunu birlikte değerlendirmeleri gerektiğini anlattı.
Von der Leyen, temiz teknoloji üretim kapasiteleri kurulması için ortak hedefler koyulabileceğini söylerken “Temiz teknoloji sektörlerimize açık ve öngörülebilir bir iş ortamı sağlamamız gerekiyor.” dedi ve G7 içinde üretimin nasıl desteklendiği konusunda şeffaflık olması gerektiğini belirtti.
Von der Leyen, adil rekabet konusunda endişeler olduğunu, bu endişeleri ele almanın yollarını bulmaları gerektiğini, AB ve ABD’nin bunun için çeşitli diyalog sistemleri kurduğunu hatırlattı.
“Temiz teknolojide iş birliği için yeni yapılar kurmalıyız.” ifadesini kullanan ve G7 ülkelerinin kendi aralarında ve diğer güvenilir ortaklarla daha fazla yeşil ittifaklara ihtiyaç duyduğunu anlatan Von der Leyen, G7 toplantısında Kritik Hammaddeler Kulübü’nü de ileriye taşımak istediğini sözlerine ekledi.