Business Outreach’in haberine göre, Skill Council for Green Jobs (SCGJ) ve Sattva Consulting tarafından hazırlanan ‘Yeşil Ekonomi için İşgücünü Hazırlama’ raporuna göre, güneş enerjisinin 2050 yılına kadar 3,26 milyon işi desteklemesi beklenirken, rüzgâr enerjisinin 2030 yılına kadar 0,18 milyon işi desteklemesi bekleniyor.
Ayrıca, 2030 yılına kadar biyoenerji ve yeşil hidrojen endüstrilerinin sırasıyla 0,27 milyon ve 0,6 milyon yeşil iş sağlayacağı tahmin ediliyor.
SCGJ, “yeşil işleri” çevreye doğrudan fayda sağlayan ve daha genel olarak çevresel refahı artıran bir meslekler grubu olarak tanımlıyor. Bunlar, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmayı veya yaratmayı, kaynakları korumayı, enerji verimli yöntemler sağlamayı, atık yönetimini kontrol etmeyi ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlayan pozisyonlar.
Bu pozisyonlar, çevrenin korunması için kamu etkisini güçlendirmek, eğitim ve öğretimi kolaylaştırmak ve kuralları uygulamak için çalışır.
Rapor, birbirine bağlı iki strateji açıklıyor. Kendisinin ve diğer ülkelerin net sıfır hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için kalifiye insan kaynaklarına yönelik küresel talepten yararlanmak ve geleneksel endüstrilerde işgücü için adil ve iyi yönetilen geçişler sağlamak.
Yeni yeşil istihdama olan ihtiyacın artacağı tahmin edilse de araştırma, gerekli beceri setlerinin gelişimini destekleyen ekosistemin henüz emekleme aşamasında olduğuna ve yavaş yavaş hız kazandığına işaret etti.
500’den fazla kamu ve ticari eğitim kuruluşunun çabalarına rağmen, raporda daha hızlı yeşil büyüme elde etmek için daha fazla adayın eğitilmesi gerektiği belirtildi.
Beceri geliştirme faaliyetlerini hızlandırmak için birkaç yapısal sorunun çözülmesi gerekiyor. Araştırmaya göre, bu engeller arasında yeşil becerileri geliştirmeye yönelik politikaların eksikliği, finansman eksiklikleri, beceri altyapısı eksikliği, savunmasız nüfusların marjinalleştirilmesi ve önemli aktörler arasında iş birliği eksikliği yer alıyor.
Bu çalışmada, beş metropolden 2 bin 328 başvuru sahibi ankete katıldı ve bunların yüzde 83’ünün “yeşil” veya iklim pozitif mesleklere ilgi duyduğu ortaya çıktı. Bununla birlikte, sektördeki belirli kariyer sorumlulukları veya aynı beceri geliştirme programlarına yönelik anlayışları sorulduğunda, bu rakam tüm sektörlerde büyük ölçüde yüzde 35’e düştü.
Çalışma, düşük sosyoekonomik statüye sahip insanlara sunulan iş sayısını önemli ölçüde artırabilecek beş “büyük bahis” programı tanımlıyor. Bunlar arasında giriş seviyesindeki işgücünün eğitilmesi, mevcut işgücünün yeniden eğitilmesi, girişimcilik odaklı modellerin teşvik edilmesi, çeşitliliğin ve katılımın teşvik edilmesi ve yeşil işler için kayıt altına alma, koruma ve çalışma koşullarının sağlanması yer alıyor.
Örneğin rapor, elektrikli araç endüstrisindeki kadın girişimciler tarafından yürütülen bir şarj istasyonları ve satış sonrası hizmetler ağı oluşturulmasını tavsiye ediyor. İşlerde 12 kat artış talebini karşılamak için tüm güneş enerjisi değer zinciri boyunca mevcut işgücünün becerilerinin artırılması gerekliliği de vurgulanıyor.