Antalya Valiliği, Akdeniz Üniversitesi, Alanya Alâeddin Keykubat Üniversitesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, ASAT Genel Müdürlüğü, Antalya İlçe Belediyeleri ve Meslek Odaları Kamu ve Özel Sektör temsilcileri katılım gösterdi. Proje Ekibi ve Ortaklarının katkılarıyla gerçekleşen konferansta; “Horizon2020 MAtchUP Proje Çıktıları, İklim Nötr Şehirlere Doğru Pozitif Enerji Bölgeleri, Akıllı Kentlerde Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarının Konumlandırılması, Akıllı Şehirlerde Halkın Bilinçlendirilmesi Üniversite-Belediye İşbirliği, Enerji Dönüşümü ile Akıllı ve Sürdürülebilir Şehirler Yaratmak” başlıkları ele alınarak bilgilendirmeler yapıldı.
Enerji, Ulaşım, Bilgi iletişim Teknolojileri ve Vatandaş Katılımı başlıkları ile ele alınan projenin; Altyapı, aydınlatma, çevre, güvenlik, akıllı ev ve entegre teknoloji çözümleri de dahil olmak üzere 42 farklı akıllı şehir uygulamalarıyla hayata geçirildiği bildirildi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de kamu kurumları arasında ilk depolamalı güneş enerji santralini kurduğu verilen bilgiler arasında yer alırken, proje kapsamında hayata geçirilen ‘Çatı Tipi Güneş Enerji Santrali ve Elektrik Depolama Sistemi’ ile belediye çatısında ve tramvay atölyesi çatısında toplamda 330 kW saat enerji üretimi ve 400 kW saat enerji depolaması gerçekleştiriyor.
Proje kapsamında yapılan diğer faaliyetler ise şöyle açıklandı:
“Belediye filosuna 2 adet elektrikli otobüs 25 elektrikli motosiklet, 30 adet elektrikli scooter dahil ederek ulaşımda elektrik dönüşümünü sağlandı. Öğrencilerin ulaşım imkanlarını kolaylaştırmak için çevre dostu elektrikli otobüsleri Akdeniz Üniversitesi kampus içi seferlerini ücretsiz hizmete sunuldu. Belediye hizmet binası otoparkına elektrikli araç ve elektrikli scooter şarj istasyonları yapılması ile ulaşım için akıllı şehir ekosisteminde yer alan elektrofikasyon dönüşümünü gerçekleştirildi.
Bunun yanı sıra kamu binasında ve akıllı led dönüşümleri ve akıllı otomasyon sistemleri uygulanarak belediye binası enerji verimlilik uygulamaları yapıldı. Kamusal alanda Atatürk kültür parkında aydınlatma sistemi akıllı LED dönüşümü ile enerji verimli hale getirildi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Enerji Yöneticisi tarafından kullanılan Enerji Yönetici Panelinden de enerji analizleri, tüketim karşılaştırmaları, karbon emisyonu, tasarruf analizleri, su tüketimi, fatura yönetimi gibi birçok ölçüm ve analiz görüntülenebiliyor.
Akıllı şehir uygulamalarını kentin farklı bölgelerine yaygınlaştırarak vatandaşların deneyimlemesine fırsat sunan belediye, Kepez santral Mahallesi’nde 534 daireye akıllı ev otomasyonları entegre etti. Demo bölgesinde yaşayan vatandaşlar kendi tüketimlerini bir dijital uygulama üzerinden görerek tasarruflarını yönetebiliyorlar.
Antalya’nın 2030 vizyonunu ve hedeflerini içeren Sürdürülebilir Enerji ve İklim Uyum Planı yine proje kapsamında hayata geçirildi. Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğuna katkı vermek ve öncü olmakla beraber, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da destek verilmesi hedefiyle açılan “Antalya Açık Veri Platformu” MAtchUP Akıllı Şehirler Projesi Final Konferansında tanıtıldı.”
Büyükşehir Belediyesi, kentle ilgili verileri Antalya Açık Veri Portalı üzerinden vatandaşların erişimine ücretsiz olarak açarak, çağdaş bir dijital şehir olma yolunda çalışmalarına devam edeceği belirtilirken, kamusal hizmetlerde elde edilen verileri kullanarak vatandaşların görebileceği portala https://acikveri.antalya.bel.tr/ internet adresinden ulaşılabilecekler.
Belediye yetkilileri projenin kapanış toplantısında, akıllı şehirlerin başarısının sadece teknolojiye dayalı olmayıp; insanlar, toplumlar ve paydaşlar arasındaki iş birliği ve katılımın da büyük önem taşıdığını dile getirdi. Şehirleri daha akıllı hale getirmek için yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve akademik kuruluşlar arasında güçlü bir ortaklık ve iletişim sağlanması gerekliliğinin de altı çizildi.
Proje hakkında
MAtchUP Projesi, 8 farklı ülkeden 28 ortaklı enerji, ulaşım, bilgi ve iletişim teknolojileri, entegre çözümlerin büyütülmesi ve çoğaltılması yoluyla Kentsel dönüşüm sürecini güçlendirmeyi amaçlıyor. MAtchUP, üç uygulayıcı şehirde Dresden (Almanya), Antalya (Türkiye) ve Valensiya (İspanya) büyük ölçekli uygulamalar gerçekleştirerek, 4 izleyici şehirde Ostend ( Belçika), Herzliya (İsrail), Üsküp (Makedonya) ve Kerava (Finlandiya) çoğaltma ve büyütme planları destekliyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi yerel proje ortağı kurumlar; Akdeniz Üniversitesi, ANTEPE, SAMPAŞ, TAYSİM ve Demir Enerji’dir.