Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL) araştırmacıları, diğer ulusal laboratuvarlarla birlikte çalışarak, hem rüzgâr hem de güneş enerjisi santralleri için malzeme ihtiyaçlarını inceleyen Yenilenebilir Enerji Malzeme Özellikleri Veritabanı (REMPD) oluşturdu. REMPD, megavat rüzgâr veya güneş enerjisi üretim kapasitesi başına malzeme talebini nicelleştiriyor ve bu talebi bugünün arzıyla karşılaştırıyor.
REMPD, rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi santralleri, rüzgar türbinleri ve fotovoltaik (PV) modüller dahil olmak üzere büyükten küçüğe kadar malzemeler ve yenilenebilir enerji teknolojilerinde kullanılan metaller ve insan yapımı malzemeler hakkında bilgi sağlıyor.
REMPD’yi geliştiren baş araştırmacı Annika Eberle , “REMPD, rüzgâr ve güneş enerjisi santrallerine giren malzemelerin miktarını ve türünü anlamak için türünün ilk örneği bir kaynak. Veritabanı ayrıca kullanıcıların her malzemenin ulusal ve küresel kullanılabilirliğini keşfetmesine ve potansiyel tedarik risklerini değerlendirmesine olanak tanıyor.” dedi.
REMPD ekibi, rüzgâr ve güneş enerjisi tedarik zincirlerinin artan malzeme talebini karşılamak için nasıl gelişebileceğini tahmin edemese de, tedarik zincirlerinin karşılaşabileceği potansiyel gerilimi anlamak için gereken bilgileri sunuyor. Bunu başarmak için ekip, türü, miktarı, menşei ülkesi, önemli kullanımları, öngörülen kullanılabilirliği ve fiziksel özellikleri dahil olmak üzere yeni rüzgâr ve güneş enerjisi teknolojilerini oluşturmak için kullanılan çok çeşitli malzemeler hakkında bilgi derledi.
Gelecekte REMPD, hem rüzgâr enerjisi hem de güneş enerjisi endüstrileri için yaşam döngüsü analizleri yapmak için de kullanılabileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, örneğin, hangi malzemelerin, üretim yöntemlerinin ve geri dönüşüm veya ileri dönüşüm süreçlerinin endüstrilerin karbon ayak izlerini ve ihtiyaç duyulan yeni malzeme miktarını azaltmasına yardımcı olabileceğini daha iyi anlamak için veri tabanını kullanabilir.
Veritabanının, jeotermal santraller ve batarya enerji depolama sistemleri gibi diğer yenilenebilir enerji teknolojilerini ve ayrıca malzeme kullanımıyla ilişkili emisyonlar ve çevresel etkiler hakkındaki bilgileri içerebilecek, gelecekte genişlemeye olanak verecek şekilde yapılandırıldığı da belirtiliyor.