Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Üst Düzey Şampiyonları arasında yıllık bir iş birliği olan yeni rapora göre, herkes için daha hızlı, daha kolay ve daha ucuz geçişler sağlamak amacıyla yüksek emisyonlu sektörlerde güçlü ve hedefe yönelik uluslararası iş birliğine olan ihtiyacın altını çiziyor.
Rapor, hükümetlere, geçişi hızlandırmak için standartlar ve düzenlemeler, mali ve teknik yardım ve pazar yaratma gibi kilit alanlarda iş birliğini güçlendirme çağrısında bulunuyor.
Yıllık süreç, enerji, karayolu taşımacılığı, çelik, hidrojen ve tarım olmak üzere beş temel sektörün her birinde temiz teknolojileri ve sürdürülebilir çözümleri en uygun maliyetli, erişilebilir ve çekici seçenek haline getirmek için ülkelerin eylemlerini uyumlu hale getirmeyi amaçlıyor. Raporun bu yılki sayısında kapsam binaları ve çimentoyu da kapsayacak şekilde genişletildi.
Rapor, uluslararası işbirliği için öncelikli alanlarda 2022’den bu yana kaydedilen ilerlemeyi değerlendiriyor ve önümüzdeki on yılda emisyonların azaltılmasına ve iklim değişikliğinin en kötü etkilerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak için ülkelerin her sektörde birlikte çalışması için bir dizi öneri ortaya koyuyor. Rapor, elektrikli araçlar ve güneş enerjisi gibi teknolojilerdeki benzeri görülmemiş genişlemeyle birlikte birçok sektörde temiz enerjiye ve sürdürülebilir çözümlere geçişin nasıl hızlandığını gösteriyor. Elektrikli binek otomobillerin 2023 yılında toplam otomobil satışlarının yüzde 18’ini oluşturacağının belirlendiğini, temiz enerji teknolojilerine yapılan yatırımların ise fosil yakıtlara yapılan harcamaları önemli ölçüde geride bıraktığını vurguluyor.
Raporun tavsiyeleri, her sektördeki geçişi hızlandırmak için mali yardım, araştırma ve geliştirme, talep yaratma, altyapı, standartlar ve ticareti kapsıyor. Yedi sektörün her birinde koordineli eylemler, yatırımın harekete geçirilmesine yardımcı olacak ve önemli teknolojilerin ve sürdürülebilir tarım çözümlerinin fiyatlarını düşürmek için gereken ölçek ekonomilerini yaratabilecek.
Raporda, geçtiğimiz yıl, en çok ihtiyaç duyulan alanlarda uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi konusunda yalnızca mütevazı ilerleme kaydedildiği ortaya çıktı. Temiz teknolojilere talep yaratacak politikaların uyumlaştırılmasında ve bunun geçiş açısından kritik olabileceği sektörlerde ticaret konusunda diyalog kurulmasında çok daha fazla ilerlemeye ihtiyaç var. Çoğu sektörde, pratik işbirliğine yönelik önde gelen girişimlere katılım hâlâ küresel pazarın çoğunluğunun gerisinde kalıyor.
Rapor, en iyi uygulamaları paylaşmak gibi daha yumuşak iş birliği biçimlerinden, standartların ve politikaların uyumlaştırılması gibi daha zor olan ancak yatırımın harekete geçirilmesinde ve yayılmanın hızlandırılmasında daha büyük kazanımlar sağlayabilecek daha zor biçimlere doğru ilerlemek için daha fazla siyasi kararlılığa ihtiyaç duyulduğunu savunuyor.