PV-Tech’in haberine göre, taslak CIPP, 14 Kasım’a kadar halkın katılımına açık olacak ve Endonezya’nın Adil Enerji Geçiş Ortaklığı (JETP) programının karşılanmasına katkısını temsil ediyor. Hükümet, geçen yıl Endonezya’da düzenlenen G20 Zirvesi sırasında JETP girişimlerini kabul etti ve karbondan arındırma hedeflerini desteklemek için 20 milyar ABD doları tutarında fon aldı.
JETP, Endonezya enerji karışımının geleceği için, 2030 yılına kadar yüzde 44’lük yenilenebilir enerji üretim payına ulaşmak da dahil olmak üzere bir dizi senaryo ortaya koyuyor.
Taslağa göre, güneş enerjisinin, ülkenin kurulu kapasitesinin ve enerji üretiminin diğer kaynaklardan daha fazlasını karşılaması beklenmektedir. Hükümet, 2030’da 29,3 GW ve 2050’de 264,6 GW kurulu güneş enerjisi kapasitesi hedefliyor; bu, Endonezya’da kurulu tüm enerji üretim kapasitesinin 518,8 GW’ının yarısından fazlasını oluşturacak.
Bunun büyük bir kısmı ülkenin kayda değer güneş enerjisi potansiyelinden kaynaklanıyor; hükümet, Endonezya’nın ülkenin aldığı güneş ışığı miktarına bağlı olarak 3,3TW güneş enerjisi kapasitesi kurma potansiyeline sahip olduğunu tahmin ediyor. Bu, kayda değer bir farkla tüm yenilenebilir kaynaklar arasında en yüksek olanı; açık deniz rüzgârı ise 94,2 GW ile ikinci en yüksek potansiyele sahip.
Taslak, Endonezya’daki yüzen güneş enerjisi potansiyeli konusunda da iyimser. Bu yılın başlarında Masdar ve PLN NP, 145 MW’lık Cirata yüzen güneş enerjisi parkının kapasitesini üç katına çıkarmayı planladıklarını duyurdular ve hükümetin tek başına yüzen güneş enerjisi sektörünün 28,4 GW kapasite potansiyeline sahip olduğunu tahmin etmesiyle, yeni yüzen güneş enerjisi parkının geliştirilmesine büyük ilgi var.
Hükümet, güneş enerjisi üretiminin 2030’ların ortasında doğal gaz üretimini, 2040’ların başında kömür üretimini ve 2040’ların başında da kömür üretimini aşacağını tahmin ediyor.
Güneş enerjisinin, hükümetin 2030’larda sabitlenmesini beklediği rüzgar ve 2040’tan sonra büyümesi pek muhtemel olmayan jeotermal gibi diğer yenilenebilir enerji türlerinden çok daha tutarlı bir oranda büyümesi bekleniyor. Hidrojen yakıtlarındaki hızlı ama geç büyüme tahminlerinin ve önümüzdeki on yıllardaki dalgalı doğal gaz üretim rakamlarının aksine.
Taslak CIPP yazarları, “JETP senaryosu, Endonezya’nın 2030 sonrasındaki yenilenebilir gelişiminin öncüsü olarak güneş PV’sine yoğun bir vurgu yapıyor ve diğer yenilenebilir çözümlerle karşılaştırıldığında muazzam potansiyelini gerçekleştiriyor.” açıklamasını yaptı.