CLEW’de yer alan habere göre, Enstitü, genel bakış raporunda karayolları ve demiryolları boyunca, otoparkların üzerine ve endüstriyel ve ticari alanlarda 287 GW güneş enerjisi kapasitesinin kurulabileceğini buldu. Raporda ayrıca “teknik potansiyelin” kullanılması durumunda yaklaşık 5.000 GW’ın mevcut olacağı da belirtildi. Öko-Institut, bunun, bozkırlar, su kütleleri ve tarım arazilerinde kullanılan fotovoltaik dizileri olan agrivoltaik sistemlerin kurulabileceği diğer tarım alanları arasında sinerji yaratılmasını içereceğini belirtiyor.
Enstitü’nün agrivoltaik raporuna göre, teorik olarak Almanya’da yaklaşık 13 milyon hektarlık alan, ülkenin kara yüzeyinin kabaca yüzde 37’sine tekabül ediyor. Bunlardan 4,3 milyon hektarı agrivoltaik sistemler için “özellikle uygundur”. Tarım arazilerinin güneş enerjisi için potansiyel kullanımı, ekonomi, tarım ve çevre bakanlıkları arasında fikir birliğine varmanın zor olduğu Alman hükümetinde bir tartışma konusu olurken, 2023 sonu itibarıyla Almanya’da toplam 82 GW fotovoltaik kuruluydu ve bu kapasitenin yaklaşık üçte birini yere monteli sistemler oluşturuyordu.
Öko-Institut, Almanya’nın Yenilenebilir Enerji Yasası’nın çatı üstü ve açık alan, yere monteli sistemler arasında 50-50’lik bir bölünme gerektirdiğini söyledi. 2025’ten itibaren yılda yaklaşık 9,9 GW yeni açık alan sistemi inşa edilmesi ve Almanya 2040 yılına kadar toplam 400 GW güneş enerjisi kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.