Climate Smart Ventures ve Fudan Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan makale, gelişmekte olan Asya ekonomilerinde iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla kömürden yenilenebilir enerjiye geçişin hızlandırılmasının finansal uygulanabilirliğine ilişkin yenilikçi bakış açıları sunuyor.
Griffith Asya Enstitüsü Direktörü Profesör Christoph Nedopil, bulguların enerji güvenliği endişeleriyle boğuşan ve iklim taahhütlerini yerine getirme ihtiyacı duyan ülkeler için önemli olduğunu söyleyerek, “Araştırmamız, yenilenebilir enerji kapasitesini genişletirken kömür enerjisini aşamalı olarak sonlandırmak için finansal olarak uygulanabilir stratejilerin uygulanması için bir yol haritası sunuyor. Karma finans, yeşil tahviller ve borç-iklim takası gibi seçenekler, kömür santrallerinin erken emekliye ayrılmasını kolaylaştırmada önemli bir rol oynayabilir. Doğru finansal mekanizmalarla, yatırımcı getirilerinden ödün vermeden Asya’daki kömür santrallerinin emekliye ayrılmasını hızlandırabiliriz. Bu, ekonomik istikrarı sağlarken iklim değişikliğiyle mücadele için yeni yollar açıyor.” açıklamasını yapıyor.
Araştırmanın temel bulguları ise şöyle:
- Özellikle finansman maliyetleri yüksek olan genç kömür santralleri, işletme değerini koruyarak veya artırarak eski santrallere göre daha erken emekliye ayrılabilir.
- Yeniden finansman stratejileri, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla birleştirildiğinde , kömür santrali sahipleri için işletme değerlerini önemli ölçüde artırabilir.
- Çalışma, Vietnam ve Pakistan’daki kömür santrallerinin planlanandan 3-13 yıl önce devre dışı bırakılabileceğini ve bu sayede finansal getirilerin korunabileceğini veya artırılabileceğini gösteriyor.