Küresel açık deniz rüzgâr projeleri, ertelenen izin süreçleri, ertelenen ihaleler ve yavaş tedarik zinciri yapılandırmaları ile örneklendirilen son enflasyonist baskılar ve tedarik zinciri kesintileri nedeniyle önemli karşı rüzgârlarla karşı karşıya kaldı. Bu zorluklara rağmen, sektör 2023’te zorlukları atlattı ve bir önceki yıla kıyasla yeni kapasite eklemelerinde yüzde 7’lik bir artış gördü. Bu ivmenin bu yıl hızlanması bekleniyor ve yeni kapasite eklemelerinin yıl sonuna kadar yüzde 9 artarak 11 GW’ın üzerine çıkması bekleniyor.
Rystad Energy, açık deniz rüzgâr sektöründeki bu büyümenin istikrarlı bir hızda devam etmesini bekliyor ve Çin hariç küresel kurulumların 2040 yılına kadar 520 GW’ı aşacağını tahmin ediyor. Rystad’a göre, Avrupa, iddialı ulusal hedefleri karşılamak ve bol miktardaki açık deniz kaynaklarından en iyi şekilde yararlanmak için yüzen rüzgâra büyük ölçüde güvenerek bu büyümede önemli bir rol oynayacak. 2040 yılına kadar kıtanın küresel yüzen rüzgâr tesislerinin yüzde 70’inden fazlasını oluşturması bekleniyor. 2030’dan sonra bazı proje gecikmeleri öngörülse de, muhtemelen dağıtımı hızlandırmak için güçlü bir baskı olması bekleniyor. Sonuç olarak, yüzen rüzgâr kapasitesinin 2040 yılına kadar 90 GW’a yaklaşması ve Birleşik Krallık, Fransa ve Portekiz’in geliştirmenin ön saflarında yer alması öngörülüyor. Asya, yüzen rüzgârı teknoloji olarak ilerletmede de önemli bir rol oynayacak ve bölgenin (Çin hariç) 2040 yılına kadar küresel tesislerin yüzde 20’lik bir payını ele geçirmesi bekleniyor.
Engellerin üstesinden gelmek için hükümet destekleri hayata öneme sahip
Rystad çalışmasında, yüzen rüzgâr sektörü son zamanlarda proje duyurularında artış görse de, şu anda sığ sularda rüzgâr türbinlerinin sabit temeller üzerine kurulduğu dip sabit segmentine benzer tedarik zinciri kısıtlamalarıyla boğuştuğunu belirtiyor. Bu zorluklar, 2030 yılına kadar 7 GW’tan az kapasite tahminleriyle yüzen rüzgar teknolojisinin kısa vadede ilerlemesini engelleyebilir. Bu engellerin üstesinden gelmek için, artan hükümet desteğinin hayati önemi vurgulanıyor.
Dip sabit pazarda, İngiltere, Almanya ve Hollanda’nın üç baskın oyuncu olarak ortaya çıkmasını beklenirken, ülkelerin Kuzey Denizi’ne yakınlığı ve geniş deniz alanları, kurulumları ve net sıfır hedefleri ile desteklenen açık deniz rüzgârında başarı için güçlü bir temel olarak değerlendiriliyor. Bu üç ülkenin birlikte 2040 yılına kadar toplam 150 GW kurulu kapasiteye sahip olması, ardından 40 GW’tan az kapasiteye sahip ABD’nin gelmesi öngörülüyor.
Rapora göre, 2025 ile 2030 yılları arasında, ABD’nin öncülük ettiği Amerika kıtası, 2025’te yaklaşık 2 GW kurulu kapasiteyle başlayarak önemli bir büyüme yaşayacak. Çin hariç Asya, 2025’te 7 GW ile ve 2030’a kadar yaklaşık 28 GW’a ulaşarak takip edecek. Tayvan (Çin), Güney Kore ve Vietnam bölgede önemli pazarlar olarak ortaya çıkıyor. Avrupa’nın, rekabetçi açık artırmalarla verilen istikrarlı bir proje akışıyla yönlendirilen 2025 yılına kadar 41 GW ve 2030 yılına kadar 112 GW’ın üzerinde kurulu kapasiteye sahip olması öngörülüyor. 2030 ile 2035 yılları arasında, Çin hariç Asya’da, ardından Amerika ve Avrupa’da büyümede artış öngörülüyor. Bu dönemde, özellikle Brezilya ve Kolombiya olmak üzere Latin Amerika’nın da Amerika’daki açık deniz rüzgâr kapasitesine katkıda bulunmaya başlaması bekleniyor.
Rystad Energy’nin yüzer rüzgar sektörü için uzun vadeli tahmini, dip sabit piyasada gözlemlenen yukarı yönlü eğilimden önemli ölçüde farklı. Rystad, 2025’ten 2030’a kadar, yalnızca Asya ve Avrupa’nın aktif olarak yüzer rüzgâr kapasitesi kuracağını öngörüyor. 2030’a kadar, Avrupa’nın yaklaşık 5 GW yüzer rüzgâr kurmuş olmasını beklerken, Çin hariç Asya’nın 2 GW eklemesi öngörülüyor. 2030’dan 2035’e kadar olan sonraki beş yıllık dönemde, kurulumlarda önemli bir artış öngörülürken, Avrupa’nın 20 GW yüzer rüzgâr kapasitesi eklemesi ve Çin hariç Asya’nın 5 GW’a kadar eklemesi bekleniyor.
Rystad, teknolojinin olgunluğa doğru ilerleyeceğini öngördüğü 2035-2040 dönemine kadar diğer bölgelerde yüzer rüzgâr projelerinin kurulmasını beklemiyor. 2040 yılına kadar Avrupa’da 65 GW’ın üzerinde yüzer rüzgâr kapasitesinin kurulacağını, Çin anakarası hariç Asya’daki kurulumların ise 17 GW’a ulaşacağını öngörüyor.
Rystad Energy Kıdemli Açık Deniz Rüzgar Analisti Petra Manuel, “Küresel açık deniz rüzgâr sektörü, artan yatırım ve açık artırma faaliyetleriyle desteklenen sağlam bir büyüme yaşıyor. Ancak tedarik zinciri darboğazları, sektörün daha fazla genişlemesi için önemli zorluklar sunuyor. İddialı hedefler yatırımcı güvenini artırırken, açık deniz rüzgârının enerji dönüşümünde başarılı bir şekilde önemli bir rol üstlenebilmesini sağlamak için lojistik sorunları ele almak hayati önem taşıyor. Bu, yalnızca teknolojinin olgunlaşmasına yardımcı olmayacak, aynı zamanda yatırımcı güvenini teşvik eden destekleyici bir ekosistemi de teşvik edecektir.” açıklamasını yapıyor.