Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), depolamalı elektrik üretim tesisleri için toplamda 33,1 GW kurulu güce karşılık gelen 676 projeye ön lisans verdi. Ön lisans alan projelerden gerekli yükümlülüklerini tamamlayanların üretim lisansı alım süreci de başladı.
AA muhabiri Gökçe Küçük Topbaş’ın EPDK kaynaklarından edindiği bilgilere göre, söz konusu ön lisansların 263’ü rüzgâr enerjisi santrali (RES), 413’ü ise güneş enerjisi santrali projelerine ait. Rüzgâr enerjisi santrali projelerinin toplam kurulu gücü 18,4 GW, güneş enerjisi santrali projelerinin ise 14,7 GW seviyesinde.
Depolamalı üretim yatırımları, 19 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan mevzuat değişikliği sonrası büyük ivme kazandı. Bu düzenleme ile yatırımcılar, depolama tesisi kurma taahhüdü karşılığında, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından yarışma yapılmaksızın doğrudan EPDK’ye ön lisans başvurusu yapabiliyor.
Ön lisans alan projelerden gerekli yükümlülüklerini tamamlayanların üretim lisansı alım süreci de resmen başladı. EPDK’nın 20 Mart tarihli toplantısında, 100 MW kurulu güce sahip Mersin RES ve 29 MW’lık Oze Depolamalı GES projelerine üretim lisansı verildi.
Yetkililer, önümüzdeki dönemde çok sayıda üretim lisansı başvurusunun EPDK’ye ulaşacağını ve bu projelerin bir kısmının 2025 yılı içinde faaliyete geçmesinin beklendiğini aktardı. Piyasa kaynaklarından edinilen bilgilere göre, yaklaşık 1500 MW gücündeki depolama üniteleri için sözleşmeler imzalandı, bazı projeler için ise ödemeler şimdiden başladı.
1 yorum
Bu tür teşviklerin bireysel kullanımada sağlanması gerekiyor. Bireysel kullanımda teşvik verilmesi elektirik yükünü hafifletecek. Büyük firmlara yarıyor bu onlarda birbiriyle anlaşıp daha fazla fiyat veriyorlar.