“Güney Afrika Yenilenebilir Enerji Ana Planı”nı (SAREM) kapsamında her yıl en az 3 GW, 2030 yılına kadar ise toplamda 5 GW’a kadar yenilenebilir enerji kapasitesinin sisteme entegre edilmesi öngörülüyor. SAREM, yalnızca elektrik üretimini artırmakla kalmayıp aynı zamanda enerji pili depolama ve temiz enerji teknolojileri alanlarında yerli üretimi desteklemeyi amaçlayan stratejik adımlar içeriyor.
Elektrik ve Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yenilenebilir enerji ve pil depolama teknolojilerinin yerli olarak üretilmesiyle birlikte ülkenin enerji arz güvenliğinin güçleneceği, sürdürülebilirliğin ise artacağı vurgulandı. Bakanlık, planın sanayi bölgeleri ve yenilenebilir enerji odaklı özel ekonomik alanların kurulmasını da teşvik edeceğini duyurdu.
Yerel kaynakların aktarımına göre, Elektrik ve Enerji Bakanı Kgosientsho Ramokgopa, SAREM’in sadece teknik bir yol haritası olmadığını belirterek, “Bu plan, yeşil sanayileşme sürecinde tüm Güney Afrikalılar için daha adil ve sürdürülebilir bir geleceğe uzanan bir köprüdür. Aynı zamanda ülkemize küresel ölçekte yenilenebilir enerji ve enerji depolama alanında liderlik etme, istihdam yaratma ve çevreyi koruma fırsatı sunuyor.” dedi.
Planın, gelişen teknolojilere ve değişen sektör önceliklerine uyum sağlayacak şekilde güncellenmesi öngörülüyor. Ancak yetkililer, en büyük önceliğin planın bir an önce hayata geçirilmesi olduğunu belirtiyor.