Yenilenebilir yeşil hidrojen endüstrisi, geçen yıl açıklanan 50 yeni proje ile hız kazanıyor, ancak Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) tarafından hazırlanan yeni rapora göre, bu hız küresel enerji talebini karşılayacak yeterlilikte değil.
Raporun Yazarı Yong Por, küresel yeşil hidrojen arzının yılda 3 milyon ton olacağını, ancak yeşil hidrojene olan talebin 2030 yılına kadar yılda 8,7 milyon tona ulaşacağını ve bu durumun arz açığına neden olacağını öngörüyor.
Avrupa Birliğinin, yeni küresel teknoloji yarışında önemli bir rol üstlendiğini ifade eden Por’a göre, “Yeni ilan edilen 50 yeşil hidrojen projesinin çoğu, belirsiz finansman, hantal ortak girişim yapıları ve elverişsiz deniz ticareti nedeniyle gecikmelerle karşılaşabilir.”
“Daha fazla kamu-özel sektör işbirliğine ihtiyaç var”
Yeşil hidrojen tedarikinde görünen engellerin üstesinden gelmek için daha fazla kamu-özel sektör çalışmasının gerekli olduğuna dikkat çeken Por, yeni projelerin başarılı olabilmesi için elektrolizörlerin, yakıt hücrelerinin ve ilgili imalatının önemli ölçüde artması gerektiğini söylüyor.
Rapora göre, deniz yoluyla yapılan hidrojen taşıma maliyetlerinin de önemli ölçüde düşürülmesi gerekiyor.
Yeşil hidrojen kilit bir kaynak olabilir
Küresel boyutta fosil yakıtları bırakıp daha temiz yenilenebilir enerji kaynaklarına geçerken, hükümetlerin bu yeni projeleri desteklemesi ve endüstri ile işbirliği içinde olunması gerektiğini vurgulayan Por’a göre yeşil hidrojen, daha ucuz yenilenebilir enerji sağlamak için kilit bir kaynak olabilir.
Rapora göre, Çin, Japonya ve Güney Kore yeşil hidrojenle ilgili küçük projeler yürütmekle birlikte, yeşil hidrojenden çok fosil yakıtlardan üretilen mavi ve gri hidrojene odaklanmış durumda.
Suudi Arabistan, Kızıldeniz kıyısında yer alan dünya çapında bir yeşil amonyak projesine öncülük ediyor ve bu kaynağın Avrupa’ya transferini ilk sıraya koyuyor.
Avustralya ise, devlet kurumları tarafından desteklenen en iddialı hidrojen ihracat planlarına sahip durumda.
Küresel talebi karşılayacak daha fazla hidrojen projesi için çok sayıda imkânın olduğuna dikkat çekilen rapora göre, bu yeni ortaya çıkan endüstriyi büyütmek için daha fazla politika desteğine ihtiyaç var.