Altı Afrika ülkesi, kıtalarını yeşil hidrojen geliştirme yarışında öncü yapmayı, fosil yakıtlara bağımlılıktan geçişi hızlandırmayı ve yeni enerji teknolojilerine geçişi hızlandırmayı amaçlayan Afrika Yeşil Hidrojen İttifakı’nı başlattı.
Kenya, Güney Afrika, Namibya, Mısır, Fas ve Moritanya, yeşil hidrojen gelişimini hızlandırmak için sürdürülebilir bir ortam yaratma konusunda iş birliğini teşvik etmeyi amaçlıyor. İttifak, yeşil hidrojen üretimini yurtiçi kullanım ve ihracat için harekete geçirmek için kamu ve düzenleyici politika, kapasite geliştirme, finansman ve sertifikasyon ihtiyaçlarının geliştirilmesini kapsıyor.
Birçok Afrika ülkesinin, güçlü güneş ve rüzgâr enerjisi potansiyeli ve ekilebilir olmayan büyük arazi dilimleri ile yeşil hidrojen geliştirmek için çok uygun olduğu açıklanıyor. Bu da, Afrikalılara temiz enerji kaynaklarına yeni erişim, sıfır emisyonlu ekonomide iş fırsatları, daha temiz hava gibi halk sağlığı faydaları, yerel ekonomi yaratma ve ihracat gelirleri sağlayabilir.
Örneğin, Güney Afrika’nın Northern Cape’de 10 GW elektroliz kapasitesi ve 2030 yılına kadar yılda yaklaşık 500 kiloton hidrojen yerleştirme hedefinin, o zamana kadar yılda 20 bin ve 2040’a kadar 30 bin iş yaratacağı tahmin ediliyor. Namibya’nın planlanan 9.4 milyar ABD doları tutarındaki yeşil hidrojen projesi inşaat sırasında yüzde 90’ı Namibyalılar tarafından doldurulacak 15 bin iş ve 3 bin daimi pozisyon yaratması bekleniyor. Mısır, Moritanya ve Fas’ta da projeler planlanıyor.
Afrika Yeşil Hidrojen İttifakı’nın lansmanı, Afrika’daki bu gelişmeyi sürdürmede ilk önemli adımı işaret ediyor. Altı kurucu ülke, İttifak’ı iş akışları üzerinde iş birliği yapmak, yeşil hidrojen projeleri arasındaki sinerjileri keşfetmek, öğrenilen dersleri paylaşmak ve araştırma ve geliştirmenin yanı sıra özel sektör, kalkınma finansmanı kurumları ve sivil toplum ile işbirliği yapmak için bir platform haline getirmeyi amaçlıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan BM İklim Değişikliği Üst Düzey Şampiyonları Nigel Topping ve Dr. Mahmoud Mohieldin şunları söyledi: “Büyük yenilenebilir enerji kaynağı zenginliği ve arazi alanı ile Afrika, bu gelişen yeşil hidrojen endüstrisinde, enerji kaynakları ve ihracat gelirleri karbondan arındırılmış bir geleceğe uygun sıfır emisyonlu işler yaratarak, yurtiçinde öncü olma şansına sahip. Ancak oraya ulaşmak için, doğru politika ve yatırım çerçevelerini belirlemek için hükümetler, özel sektör ve sivil toplum arasında radikal bir iş birliğine ihtiyacımız var ve uzun vadeli alım anlaşmalarını güvence altına almamız gerekiyor. Afrika Yeşil Hidrojen İttifakı, bu gelişmeleri teşvik etmede uzun bir yol kat edecek.”
Green Hydrogen Organisation CEO’su Jonas Moberg ise şu açıklamayı yaptı: “Yeşil hidrojen, Afrika’nın yeşil enerjiye geçişinin anahtarıdır. Afrika’nın artan nüfusu endüstriyel ihtiyaçları için enerji sağlamalıdır. Kıta için de önemli bir ihracat fırsatı sunacak. Enerji geçişinin bu önemli bölümünü yönetecek kapasiteye ihtiyaç var. Birbirimizden öğrenmemiz gerekiyor ve hükümet, endüstri ve sivil toplum arasında koordinasyona ihtiyaç var. Bu nedenle Afrika Yeşil Hidrojen İttifakı’na sekreterlik sağlamaktan mutluluk duyuyoruz.”