Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’nin (CREA) yeni analizine göre, yenilenebilir enerjideki büyüme birliğin enerji güvenliğini artırdı ve Rusya’nın enerji sektöründe Avrupa üzerindeki etkisini azalttı.
Güneş ve rüzgâr sayesinde 2022/2023 yıllarında yapılan tasarruflar, önümüzdeki kış ısıtma sezonuna gaz stoklarının şimdiden yüzde 57’ye ulaşmış olarak başlanacağı anlamına geliyor ki bu oran güneş ve rüzgâr desteği olmaksızın olması gerekenden yüzde 15 daha fazla.
Analizde, ilave yenilenebilir elektrik üretiminin AB ülkelerinin 2022 yılında toplam yeraltı gaz depolama (UGS) kapasitesinin yüzde 12’sine karşılık gelen 14 bcm fosil gaz tasarrufu yapmasına yardımcı olduğu ve Ocak-Mart 2023’te yüzde 2 veya 2.25 bcm daha tasarruf sağlayacağı belirtiliyor.
CREA’nın analizi, Avrupa ülkelerindeki gaz tüketiminin gelişimi ve ithalat/ihracat akışları hakkında genel bir bakış sunarken, ülkeye özgü verileri de içeriyor.
Analizdeki ana bulgulardan bazıları şöyle:
– Güneş ve rüzgâr 2022 yılında Avrupa’nın toplam elektrik üretiminin yüzde 22’si olan 625 TWh (terawatt-saat) elektrik üretirken, fosil gaz yüzde 20’sini üretti. Güneş ve rüzgâr 2023’ün ilk çeyreğinde gazdan yüzde 32 daha fazla elektrik üretti.
– 2022 yılında AB, Rusya’ya boru hattı gazı için 57 milyar avro, LNG için ise 18 milyar avro ödedi. AB, 2023’ün ilk üç ayında Rusya’ya hem boru hattı gazı hem de LNG ithalatı için 5,4 milyar avro ödedi.
– Rusya’nın gazla yaptığı enerji şantajı ve Avrupa’daki gaz fiyatlarındaki artış, Rusya’nın gaz gelirlerini yüzde 42 oranında arttırmasını sağladı (2021’de 53 milyar avrodan 2022’de 75 milyar avroya). Aynı zamanda Rusya, AB’ye gaz ihracatını yüzde 46 oranında azalttı.
Analizdeki bulgular göz önüne alındığında, CREA politika önerilerini ise şöyle sıralıyor:
- AB hükümetleri, fosil yakıtlara ve bunların üçüncü ülkelerden ithalatına olan bağımlılığı azaltmak için temiz enerji ve temiz ısıtmaya daha fazla yatırım yapmalıdır. Bu sadece diğer bölgelere olan bağımlılığı azaltmaya ve AB’nin enerji güvenliğini arttırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda net sıfır sera gazı emisyonlarına daha hızlı ulaşılmasına da yardımcı olur.
- 2022’de yüksek fosil gaz fiyatlarından etkilenen sanayi sektörü, elektrifikasyon ve temiz enerji kaynaklarına geçiş yoluyla endüstriyel süreçlerde fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltmalıdır.
- AB hükümetleri Rusya’dan gelen boru hattı gazı ve LNG için fiyat sınırlamaları ve/veya ithalat kısıtlamaları getirmelidir.