Nature Communications’da yayınlanan bir çalışmada bilim insanları, Dünya atmosferinin dışından gelen yenilenebilir, yeşil enerjiyi dönüştürebilecek yeni bir tekniği değerlendiriyor. Uzay endüstrisinin daha sürdürülebilir hale gelmesine yardımcı olmak için fotosentezden yararlanıyorlar.
Warwick Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma, Ay ve Mars’ta güneş ışığını emmek için yarı iletken olarak bilinen özel bir cihazın kullanımını değerlendiriyor. Cihazların Mars yaşam destek sistemlerini destekleyebileceği öngörülüyor.
Bu “yapay fotosentez cihazları”, bitkileri Dünya’da canlı tutan aynı işlemlerden geçiyor, karbondioksiti geri dönüştürürken sadece güneş ışığını kullanarak suyu oksijene dönüştürüyorlar. Bu entegre sistemlerin, doğrudan güneş enerjisini kullanma avantajına sahip olduğu ve şu anda Uluslararası Uzay İstasyonunda kullanılan geleneksel sistemlere kıyasla uzun vadeli uzay yolculuklarında ağırlıktan tasarruf sağlayabileceği ve uzay yolculuğunu daha verimli hale getirebileceği belirtiliyor.
Güneş sisteminin keşfedilebilmesi için uzayda verimli ve güvenilir enerji kaynaklarına ihtiyaç vardır. Teknolojinin, roketlere güç sağlamak ve oksijen ve diğer kimyasalların yanı sıra karbondioksitin geri dönüşümü için yaşam destek sistemlerini tamamlamak için yeşil enerji toplamak üzere Ay ve Mars’a kurulabileceği belirtiliyor. Cihaz verimliliklerinin iyileştirilmesine ilişkin olarak bu çalışmada elde edilen içgörülerin, aynı zamanda Dünya uygulamaları için optimizasyonlarına geri bildirimde bulunacağı ve ayrıca uzaydaki geleneksel güneş pillerinin performansına ilişkin içgörüler sağlayacağı ifade ediliyor.
Kimya Bölümü’nden Yardımcı Doçent Katharina Brinkert şunları söyledi: “İnsanlı uzay araştırmaları, Dünya’daki yeşil enerji geçişiyle aynı zorluklarla karşı karşıya: her ikisi de sürdürülebilir enerji kaynakları gerektiriyor. Güneş ışığının uzayda bu kadar bol bulunmasıyla, bu kaynağın uzun vadeli uzay yolculuğu için yaşam destek sistemleri için enerji toplamak için nasıl kullanılabileceğini gösterdik – tıpkı Dünya’daki bitkiler gibi. Teknoloji, hem Ay’da hem de Mars’ta bol miktarda oksijen üretimi ve karbondioksit geri dönüşümü sağlayabilir.”
İsviçre Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne’den (EPFL) Doçent Doktor Sophia Haussener ise şunları ekledi: “Bu çalışmada, nihayet bu tür cihazların dünya dışı kullanım potansiyelini ölçüyoruz ve potansiyel uygulamaları için ilk tasarım yönergelerini sağlıyoruz.”