Düşünce kuruluşu Ember, temiz enerjiye geçişteki ilerlemeyi ölçmek için Avrupa’nın enerji sektöründe Ocak-Haziran 2023 arasındaki değişiklikleri analiz etti. Analize göre, 2023’ün ilk yarısında AB fosil üretiminde bir çöküş yaşandı ve bu da tarihteki en düşük üretime yol açtı. Rüzgâr ve güneş enerjisi büyümeye devam ederken, güneş enerjisi üretimi yüzde 13, rüzgâr ise yüzde 5 arttı.
Ocak ve Haziran ayları arasında fosil yakıtlar AB’de 410 TWh üreterek talebin şimdiye kadarki en düşük yüzde 33’ünü oluşturdu. Bu çöküşe, AB’de yılın ilk yarısında şaşırtıcı bir şekilde yüzde 23 oranında düşen kömür, gazın ise yıllık bazda yüzde 13 oranında düşüş göstermesi neden oldu. Mayıs ayında kömür ilk kez AB’nin elektrik üretiminin yüzde 10’undan azını üreterek rekor kırdı.
Güneş enerjisindeki büyüme yılın ilk yarısında da devam etti ve üretim 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 13 arttı. Rüzgâr üretimi yüzde 5 artarken hidroelektrik ortalama seviyelere (+%11) doğru toparlandı. Ocak ayından Haziran ayına kadar 17 ülke yenilenebilir enerjiden rekor enerji payı üretti; Yunanistan ve Romanya ilk kez yüzde 50’yi geçerken, Danimarka ve Portekiz ise yüzde 75’i aştı.
Ember Veri Analisti Matt Ewen, “Temiz enerjinin fosil yakıtların yerini daha hızlı aldığını görmemiz gerekiyor. Avrupa genelinde dirençli bir ekonomiyi desteklemek için, özellikle güneş ve rüzgâr konusunda acilen büyük bir ilerlemeye ihtiyaç var.” açıklamasını yaptı.