Balkan Green Energy News’in haberine göre, Yunan kuruluşu Green Tank, Mart ayında yürürlüğe giren kurallarda yapılan değişikliklerin etkilerine işaret ederek ülkedeki enerji toplulukları ortamına ilişkin bir genel bakış yayınladı.
Raporda, 2 GW’lık şebeke alanı ve kamu kaynaklarının bu tür projelere ayrılması nedeniyle yeni yasal çerçeve kapsamında kendi kendine üretime verilen öncelik olumlu bir gelişme olarak belirtiliyor.
Yeni yasa segmenti, yenilenebilir enerji toplulukları ve vatandaşların enerji toplulukları olarak ikiye ayırdı.
Yazarlar, aynı yasanın, yenilenebilir enerji toplulukları (REC) ve vatandaşların enerji topluluklarının (CEC) fazlalıklarının üyeler arasında dağıtılması olasılığını yüzde 20 ile sınırlandırdığını ve enerji toplulukları kurumunun kâr amacıyla ele geçirilmesini kısıtlamayı amaçladığını vurguladı.
Yeni mevzuatla iki kategori tanıtıldı. Her iki tür de bireyler, yerel ve bölgesel yönetimler ile tarım ve sivil kooperatifler tarafından kurulabilir; ancak REC’ler aynı zamanda küçük ve orta ölçekli işletmeler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar içindir. Yenilenebilir enerji topluluğu, CEC’lerin aksine yalnızca tek bir bölgede faaliyet gösterebilir. İlk tip elektriği paylaşabilir ve enerji yoksulluğuna karşı harekete geçebilir. Vatandaşların enerji topluluklarının spesifik faaliyetleri arasında esneklik, dengeleme ve enerji verimliliği ile elektrikli araç şarjının sağlanması yer alıyor.
Ekim ayında Yunanistan’da kayıtlı enerji topluluğu Kasım 2022’ye kıyasla yüzde 18,6 artış göstererek 1.677’ye ulaştı.
Ağustos 2023’e kadar enerji toplulukları, alçak ve orta gerilimde bağlantı için toplam 6 bin 304 ticari ve öz üretim proje talebinde bulundu; toplam kapasite 4,9 GW veya Kasım 2022’ye göre yüzde 4,7 daha fazlaydı. Bunların arasında 1.487 proje gerçekleştirildi. Ülke genelinde elektrik, geçen yılın Kasım ayına göre yüzde 34,3 artışla 1,07 GW’lık toplam kapasiteye sahip.
Ancak enerji topluluklarının kendi kendine üretim kategorisinde yürüttüğü işletme kapasitesi Ağustos ayında sadece 7,5 MW idi. 25 tane vardı. Geçtiğimiz kasım ayından ağustos ayına kadar talep sayısı 4 kat artarak 577’ye, segmentteki toplam kapasite ise 350 MW’a yükseldi.
Karşılaştırıldığında, Yunanistan’da bireylere, işletmelere, çiftçilere ve belediyelere ait olanların da dahil olduğu tüm operasyonel öz üretim tesislerinin kapasitesi yüzde 94,5 artışla 337,5 MW’a yükseldi.