Deniz üstü rüzgâr enerjisi santralleri dünyanın dört bir yanında yükselirken, Türkiye’de de bu konuda çalışmalar ve hazırlıklar devam ediyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulusal Enerji Planı’nda 2035 yılı için 5 GW deniz üstü rüzgâr enerjisi kurulu güç hedefi koyarken, geçtiğimiz Ağustos ayında ise deniz üstü rüzgâr enerjisi için aday YEKA’lar belirlendi. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Yol Haritası ve Sanayi Envanteri kapsamında Çandarlı Limanı’nın “Deniz üstü Rüzgâr Enerjisi Üretim Bölgesi” olarak ilan edilmesi için yapılan hazırlıklar sektöre dair yaşanan gelişmeler arasında.
Temiz Enerji Haber Portalı olarak Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği Başkanı Murat Durak ile Türkiye’de deniz üstü rüzgâr enerjisi sanayisinin potansiyelini ve konuyla ilgili yapılan çalışmaları konuştuk.
Durak, Türkiye’nin bu konuda geç kaldığı söylentilerine dair açıklamasında bazen geç kalmanın da avantajları olduğuna dikkat çekerek, “Deniz üstü rüzgâr enerjisinde en son teknolojiyi kullanacağız, ülkemizde 22 MW’lık türbinleri görebileceğiz” açıklamasını yaptı.
Deniz üstü rüzgâr santrallerinde 40’ı geçen dolaylı sektör olduğunu belirten Durak, “Deniz üstü rüzgâr santrallerini düşünürken sadece deniz üstü santral olarak bakmamak lazım aynı zamanda denizcilik ve liman sektörünü de geliştiren bir sektör. O nedenle istihdam da kara rüzgâr enerjisi santrallerinin yaklaşık 8 katıdır. Bu nedenle Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde deniz üstü rüzgâr eğitim merkezi kurma çalışmalarımız devam ediyor. Burada teknisyen ve mühendislere eğitim verilip sertifika almaları sağlanacak ve bu sertifikalar küresel anlamda geçerli olacak. Bu eğitim merkezi sayesinde Türkiye’de deniz üstü rüzgâr santrallerinin kurulumu başladığı anda yetişmiş elemana sahip olacağız.” açıklamasını yaptı.
Deniz üstü rüzgâr enerjisinin gelişimi için ihtiyaçlarımıza bakıldığında liman eksiğimiz bulunduğunu ifade eden Durak, “Deniz üstü santraller için mutlaka ayrı limanlar planlanıp bir an önce bunların inşasına başlanması gerekiyor. Deniz üstü rüzgâr enerjisine dair ayrı bir düzenlemenin çıkarılması ve yatırımcının izinler için tek bir kamu kuruluyla işlerini yürüterek bu sürecin hızlandırılması gerekiyor.” diye konuştu.
Çandarlı Limanı projesinin, dünyada pek çok örneği olan “Deniz üstü Rüzgar Enerjisi Üretim Bölgesi” olarak ilan edilmesiyle ilgili çalışmaları heyecan verici bulduklarını belirten Durak, Türkiye’nin 2040 yılına kadar 10 bin MW 2050 yılına kadar ise 30 bin MW deniz üstü rüzgâr enerjisi santrali kurulu gücü hedefi koyması gerektiğini öne sürdü.