İklim İçin 350 Derneği ile Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) tarafından yayımlanan “Türkiye’deki Bankaların İklim Değişikliğine Yaklaşımı” raporu, Türk finans sektörünün iklim değişikliğiyle mücadeledeki performansını 5 başlıkta değerlendirdi: fosil yakıt yatırımları, “net sıfır” hedefleri, karbon ayak izi, temiz enerji yatırımları ve ESG derecelendirmeleri.
Rapora göre, 17 bankadan 10’u yeni kömür projelerine finansman sağlamama taahhüdünü sürdürürken, geçen yıl bu yönde yeni bir adım atan banka olmadı. Bununla birlikte, Türkiye İş Bankası’nın 2040 yılına kadar mevcut kömür portföyünden çıkacağını açıklaması olumlu bir gelişme olarak öne çıktı.
Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda portföylerini 2050 itibarıyla “net sıfır” ile uyumlu hale getireceğini duyuran banka sayısı 2023’te 12’ye ulaştı. Bu yıl bu hedefe Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) da katıldı.
İklim İçin 350 Derneği Finans Kampanyaları Sorumlusu Selen Baykara, finans sektörünün iklim krizindeki rolüne dikkat çekerek, “Bankaların yenilenebilir enerji yatırımlarını artırırken fosil yakıt finansmanını azaltması gerekiyor. Yeşil dönüşüm için daha hızlı ve kararlı adımlar atılması artık bir tercih değil, zorunluluk” dedi.
SEFİA Analisti Evrim Özyorulmaz Akcura ise, kömürden çıkış finansmanının Türkiye’nin yeşil ekonomideki potansiyelini artıracağını vurguladı. Akcura, “Finans sektörünün, karbon yoğun yatırımlardan uzaklaşarak düşük karbonlu ekonomiye geçişi desteklemesi kritik bir öncelik” ifadelerini kullandı.
Raporda, bankaların karbon ayak izi azaltma ve temiz enerji yatırımları konularında ara hedefler belirlediği, ancak bu hedeflerin bilime dayalı yöntemlerle taahhüt edilmesi gerektiği belirtildi. Uzun vadeli net sıfır planlarının desteklenmesi için daha somut adımların atılmasının önemine vurgu yapıldı.