Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında AA muhabiri Firdevs Yüksel’e konuşan La Camera, geçen yılki 473 GW’lık rekor artışın dahi yeterli olmadığını belirterek, “Yüzde 43 emisyon azaltımı ve 11,2 TW’lık kurulu güç hedefine ulaşmak için her yıl bunun iki katından fazlasını gerçekleştirmeliyiz.” dedi.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla yayıldığını ancak ölçek ve hızın halen yetersiz olduğunu ifade eden La Camera, enerji sisteminin dönüşümünde yeşil hidrojen ve biyokütle gibi kaynakların sürdürülebilir kullanımının önemli rol oynayacağını söyledi.
La Camera, yenilenebilir enerjinin daha hızlı yayılmasını sağlamak için altyapı yatırımlarına ve daha esnek enerji şebekelerine ihtiyaç olduğunu belirterek, “Fosil yakıtlara yönelik sübvansiyonlar ve tarifeler, enerji dönüşümünü yavaşlatan yapısal engeller arasında yer alıyor. Piyasa hâlâ yenilenebilir enerjiden çok fosil yakıtları destekleyecek şekilde tasarlanmış.” ifadelerini kullandı.
Yeni enerji sistemine uyum sağlamak için işgücünün de dönüşmesi gerektiğini vurgulayan La Camera, fosil yakıt sektöründen yenilenebilir enerjiye geçiş yapan çalışanların yeniden eğitilmesinin önemine dikkat çekerek, merkezi olmayan enerji sistemlerini yönetebilecek kurumların geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
La Camera, “Yenilenebilir enerji kaynakları, şoklara karşı daha dayanıklı ve uzun vadede daha ekonomik. Ancak bu sistemlerin yönetimi, fosil yakıtlara dayalı merkezi sistemlerden daha karmaşık olabilir. Bu nedenle kapasite geliştirme ve bilgi paylaşımı kritik öneme sahip.” dedi.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında “muazzam” bir potansiyele sahip olduğunu belirten La Camera, özellikle jeotermal enerjide Türkiye’nin dünyanın önemli bölgelerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye’nin enerji sistemlerini ulusal ve uluslararası düzeyde daha fazla entegre etmesinin önemine değinen La Camera, “Coğrafi olarak bir kavşak noktasında yer alan Türkiye, enerji sistemlerinde entegrasyon sayesinde esneklik ve dengeyi artırabilir. Yapısal engellerin üstesinden gelmenin yolu da bu entegrasyondan geçiyor.” diye konuştu.