Avrupa Komisyonu, net sıfır teknoloji üretimi ve elektrikli araç pilleri gibi karbonsuzlaştırma teknolojilerinin geliştirilmesi için 3,4 milyar avro değerinde yeni bir destek çağrısı başlattı. Bu finansman, yenilenebilir enerji bileşenleri, enerji depolama, ısı pompaları ve hidrojen üretimi gibi alanlarda projelerin desteklenmesini hedefliyor.
Program, iki ana fondan oluşuyor:
Net-Sıfır teknolojileri çağrısı
Bu çağrı kapsamında 2,4 milyar avroluk kaynak, yenilenebilir enerji ve enerji depolama projelerine ayrılacak. Projeler, sera gazı emisyonlarını azaltma potansiyeli, yenilikçilik, uygulanabilirlik, tekrarlanabilirlik ve maliyet etkinliği kriterlerine göre değerlendirilecek. Başvurular için son tarih 24 Nisan 2025 olarak belirlenirken, başarılı projelerle 2026’nın ilk çeyreğinde hibe anlaşmaları imzalanması planlanıyor. Ayrıca, AB üyesi ülkeler, seçilen projelere ek fon sağlayabilecek.
EV pil hücresi üretimi fonu
1 milyar avro değerindeki bu fon, yenilikçi EV pilleri üreten veya yeni üretim teknolojilerini kullanan projelere ayrılacak. Avrupa Komisyonu, bu alanda Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ile iş birliği yaparak 200 milyon avroluk bir kredi garantisini de içeren yeni bir ortaklık başlattı.
Komisyon ayrıca, Avrupa’da yenilenebilir hidrojen üretimini teşvik etmek amacıyla AB Emisyon Ticaret Sistemi’nden (ETS) sağlanan gelirlerden 1,2 milyar avroluk ek finansman sağlayacağını duyurdu.
Avrupa Komisyonu’nun Enerji Dönüşümünden Sorumlu Başkan Yardımcısı Teresa Ribera, 4,5 milyar avroyu aşan yatırımlarla Avrupa’nın karbonsuzlaştırma hedeflerine ulaşma ve stratejik sektörlerde rekabet gücünü artırma kararlılığını gösterdiğini belirtti. Ribera, “Hidrojen ve piller için belirlenen yeni dayanıklılık kriterleri, Avrupa’nın stratejik özerkliğini güçlendirecek ve endüstriyel liderliğini pekiştirecek.” dedi.
Bu yeni fonlar, Avrupa’nın temiz enerji üretim kapasitesini artırmayı hedefleyen daha geniş bir stratejinin parçası. Mayıs ayında kabul edilen Net-Sıfır Endüstri Yasası (NZIA), temiz enerji teknolojilerinin pazara erişimini kolaylaştırmayı ve izin süreçlerini hızlandırmayı amaçlıyor.