QAir’ın 2024 Dünya Hava Kalitesi Raporu’na göre, dünya genelinde yalnızca yedi ülke Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) PM2.5 kirliliği için belirlediği yıllık ortalama 5 µg/m³ rehber değerini karşılıyor. Bu ülkeler arasında Avustralya, Yeni Zelanda, Estonya, İzlanda ve bazı küçük ada devletleri bulunuyor.
En yüksek hava kirliliğine sahip beş ülke ise şöyle:
Çad: 91.8 µg/m³ ile WHO rehber değerinin 18 katından fazla.
Bangladeş: 78.0 µg/m³ ile rehber değerin 15 katından fazla.
Pakistan: 73.7 µg/m³ ile rehber değerin 14 katından fazla.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti: 58.2 µg/m³ ile rehber değerin 11 katından fazla.
Hindistan: 50.6 µg/m³ ile rehber değerin 10 katından fazla.
PM2.5 partikülleri, solunduğunda kan dolaşımına girerek vücudun çeşitli organlarına zarar verebilecek kadar küçük. Kirli hava, yüksek tansiyondan sonra en büyük ikinci ölüm riski faktörü olarak kabul ediliyor.
Olumlu bir gelişme olarak, PM2.5 standartlarını karşılayan şehirlerin oranı 2023’te yüzde 9 iken, 2024’te yüzde 17’ye yükseliyor. Hindistan ve Çin’de hava kirliliğinde önemli iyileşmeler görülürken; Hindistan’da hava kirliliği yüzde 7 oranında azalıyor, Çin’de ise 2013 ile 2020 yılları arasında PM2.5 kirliliği neredeyse yarı yarıya düşüyor.
Temiz hava soluyan yedi ülke ise Avustralya, Yeni Zelanda, Estonya, İzlanda, Finlandiya, Danimarka ve Kanada olarak açıklanıyor. Bu ülkeler, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) PM2.5 kirliliği için belirlediği yıllık ortalama 5 µg/m³ sınır değerini karşılıyor.
Bununla birlikte, özellikle Doğu Avrupa ve AB üyesi olmayan Balkan ülkelerinde hava kalitesi konusunda büyük farklılıklar devam ediyor. Hükümetlerin, yenilenebilir enerji projelerine ve toplu taşımaya yatırım yapmak, yaya ve bisiklet yollarını teşvik etmek ve tarımsal atıkların yakılmasını yasaklamak gibi politikalarla hava kalitesini iyileştirmeleri öneriliyor.
Türkiye’de de hava kirliliği önemli bir sağlık sorunu olarak öne çıkarken, özellikle büyük şehirlerde PM2.5 seviyeleri WHO’nun belirlediği sınırların üzerinde seyrediyor.
1 yorum
Hindistanın hava kirlilik değeri ne öyle. Tamam nüfusları kalabalıkta ülke devasa bir yüz ölçüme sahip. Çok enterasan.