Carbon Action Tracker (CAT) tarafından hazırlanan ve ülkelerin iklim taahhütlerini analiz eden çalışmaya göre, Çin’in 2060 yılına kadar karbon nötr olma hedefine ulaşması durumunda, küresel ısınma 0,2-0,3 °C azalabilir.
CAT’a göre, Çin Başkanı Xi Jinping’in geçen hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı açıklama ışığında, küresel ısınma tahminleri 2,7°C’den 2,4-2,5°C’ye düşebilir.
Bu gelişmenin dünyayı ortalama küresel sıcaklık artışını endüstri öncesi seviyelerin altında tutma ve artışı 1,5°C’de sınırlama çabalarını sürdürme hedefine yaklaştıracağı tahmin ediliyor.
Uluslararası iklim politikasında bir dönüm noktası olan Çin’in yeni taahhüdü, Avrupa Birliği (AB) tarafından 2030 yılına kadar emisyonları en az yüzde 55 azaltma önerisinin hemen ardından geldi. AB, geçen yıl 2050 yılına kadar karbon nötr olacağını zaten açıklamıştı.
Hem AB’nin hem de Çin’in yeni taahhütleriyle, şu anda benzer iddialı açıklamalar yapan 126 ülke bulunuyor.
CAT verilerine göre, bu ülkeler hep birlikte küresel emisyonların yarıdan fazlasından sorumlu ve Çin bu verilere tek başına yüzde 25 katkıda bulunuyor.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), 2018 yılı raporuna göre bu emisyon hedefine 10 yıl önce ulaşılması gerekiyordu ve Çin’in 2060’a kadar sıfır emisyon sağlama hedefi, ısınmayı 1,5 ° C’de sınırlamak için yeterli olmayacak.
Çin’in duyurusundan iki gün sonra, dünyanın en büyük yedinci karbon salan ülkesi olan Güney Kore, iklim krizi ilan eden ilk Doğu Asya ülkesi oldu.
Güney Kore, ülkenin ulusal meclisi tarafından kabul edilen İklim Acil Durum Kararı’nda, 2050 yılına kadar sıfır emisyona ulaşma hedefini benimsediğini açıkladı. Ancak hedef şimdilik, Güney Kore’yi Paris Anlaşması kapsamındaki iklim taahhüdünü yerine getirmek için yasal olarak bağlamıyor.
Eco-Business’ta yer alan habere göre, Joe Biden da yaklaşan Amerika Birleşik Devletleri seçimlerini kazanması durumunda, Paris Anlaşması’nda yeniden katılma ve dünyanın en büyük ikinci kirleticisi olan ulusu düşük emisyonlu bir geleceğe doğru yönlendirme sözü verdi.