AB Komisyonu, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği önlemlerini hızla artırırken, Rusya’dan doğal gaz ithalatını bu yıl üçte iki oranında azaltmayı planlıyor.
Avrupa’nın temiz enerji geçişini hızlı bir şekilde ilerletmesi, petrol ve doğal gaza aşırı bağımlılığın bir sonucu olarak değişken fiyat artışlarına maruz kalan tüketiciler için enerji güvenliğini sağlama ihtiyacından kaynaklanıyor.
Şu anda Rusya, Avrupa’nın doğal gaz ithalatının yüzde 45’ini sağlıyor. Uzmanlara göre, savaşın dalgalı etkileri tüm dünyadaki LNG ithalatçılarını etkileyip, sürdürülemez fiyat artışlarına neden olurken, doğal gaz fiyatları gelecek yıl için yüksek ve değişken kalmaya devam edecek. Rystad Energy analistlerine göre, fosil yakıtlarla ilgili artan jeopolitik risk ve yenilenebilir enerjinin görece fiyat paritesi göz önüne alındığında, mevcut koşullar doğal gazı geçiş yakıtı olarak kullanma argümanını zayıflatıyor.
Uluslararası Enerji Ajansı gibi önde gelen kurumlar da AB’yi fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak için yenilenebilir enerjinin hızla yaygınlaştırılması ve enerji verimliliği önlemleri ile doğal gaz arzının kısa vadeli çeşitlendirilmesi dahil olmak üzere benzer önlemler almaya çağırdı.
AB Komisyonu’nun planı öncelikli olarak şunları ele alıyor:
- Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin artırılması.
- AB üye ülkelerine, enerji şirketlerinin son doğal gaz fiyatlarındaki artışlardan ve emisyon ticaretinden elde edilen karlarından, tüketicilere belirli gelirlerin dağıtılması önerisi
- ABD ve Katar gibi diğer ülkelerden LNG ithalatının kısa vadeli artırılması
Konuya ilişkin açıklama yapan Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndan sorumlu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, “Kırılganlıklarımızı ele almanın ve enerji seçimlerimizde hızla daha bağımsız hale gelmenin zamanı geldi. Şimşek hızında yenilenebilir enerjiye geçelim. Yenilenebilir kaynaklar ucuz, temiz ve potansiyel olarak sonsuz bir enerji kaynağıdır ve fosil yakıt endüstrisini başka bir yerde finanse etmek yerine burada istihdam yaratırlar” diyor.
E3G Doğal Gaz Politikası Kıdemli Politika Danışmanı Raphaël Hanoteaux ise, “Enerji güvenliği sorunu, yalnızca güvenlikten çok, yavaş yavaş dayanıklılık sorununa dönüşüyor. Bunu aşmanın ekonomik olarak en sağlıklı yolu, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Avrupa Komisyonu bunu ve AB Yeşil Mutabakatı’nın bu sorunların birçoğunu çözme potansiyelini kabul ediyor.” açıklamasında bulunuyor.
Avrupa Parlamentosu Yenilenebilir Enerji Raportörü Pieper, Avrupa’da enerji güvenliğinin sağlanması için yenilenebilir enerji kaynaklarının hızlandırılmasındaki ihtiyaca dikkat çekiyor.
Geçen hafta Avrupa Parlamentosu’nun en büyük partisi muhafazakar Avrupa Halk Partisi’nin Grubu da Avrupa enerji güvenliğini sağlamak için daha yüksek yenilenebilir ve enerji verimliliği hedefleri çağrısında bulundu.
1 yorum
Bu fırsatı Türkiye olarak tam destek vermeliyiz, bizim dışa dayalı enerji politikalarımızıda azaltacağı düşüncesindeyim.