Morocco World News’in aktarımına göre, önde gelen bir yenilenebilir enerji üreticisi olarak Fas, şu anda MENA’daki toplam mavi ve yeşil hidrojen projelerinin yüzde 19.3’üne sahip. Abu-Dhabi merkezli Temiz Enerji İş Konseyi (CEBC) tarafından yapılan son araştırmalar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinin dünyanın en büyük küresel yeşil hidrojen tedarikçisi olması öngörülüyor.
Yeşil hidrojen, suyu yenilenebilir enerjiler tarafından üretilen güçle ayıran elektroliz adı verilen bir süreçle hidrojen ürettiği için net sıfır emisyona küresel geçiş için hayati bir varlık olarak kabul edilir. Bu arada mavi hidrojen, fosil yakıtlarla elektrolize güç sağlıyor ve ardından sera emisyonlarını azaltmak için karbon yakalama teknolojilerini kullanıyor. MENA’da mavi ve yeşil hidrojen teknolojisine yönelik yarış “önemli” görünüyor.
CEBC Hidrojen ve Enerji Depolama Çalışma Grubu, yakın zamanda MENA ülkelerinin mavi ve yeşil hidrojen girişimlerine katılımının 2020 ile 2021 arasında yüzde 11’den yüzde 89’a çıktığını tespit etti. CEBC’ye göre Fas, yeşil hidrojene enerji geçişini hızlandırmak için bir hidrojen stratejisi benimsiyor. Ülke ayrıca gübre endüstrisinin karbondan arındırılmasını sağlamak için yeşil hidrojenden 183 bin ton yeşil amonyak üretmeyi planlıyor.