Enerji Komiseri Kadri Simson’un “hamiliğinde” 7 Eylül’de AB Yüksek Düzey Elektrik Şebekesi Forumu düzenlenecek. Etkinlik, Avrupa’nın elektrik şebekelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarının devasa genişlemesini nasıl destekleyebileceğini tartışmak üzere iletim ve dağıtım sistemi operatörlerini (TSO’lar ve DSO’lar) ve paydaşları bir araya getirecek.
WindEurope CEO’su Giles Dickson etkinlik öncesinde yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yenilenebilir kaynaklar hızla genişliyor, elektrikli araçlar büyüyor ve ısı pompası satışları artıyor. Ancak şebekeler aynı hızda genişlemiyor. Avrupa’nın şebeke yatırımlarını yılda 40 milyar Euro’dan 80 milyar avroya çıkarması gerekiyor. Büyük kısmı yeni hatlara ve altyapıya gidecek. Ancak Avrupa’nın aynı zamanda mevcut şebekelerini de optimize etmesi gerekiyor. Teknoloji ve finans kullanıma hazır. AB, elektrik şebekelerini temel enerji önceliklerinden biri haline getirmelidir.”
AB, bugünden 2030’a kadar her yıl yaklaşık 30 GW yeni rüzgâr enerjisi kurmayı planlıyor. WindEurope’un açıklamasına göre, gecikmiş şebeke takviyesi ve bağlantıları, yeni rüzgâr enerjisi projelerinin zamanında kurulumunun önündeki ana darboğazlar arasında. WindEurope, İspanya’da 100 GW’tan fazla, Romanya’da ise 50 GW’tan fazla yenilenebilir enerji projesinin şebeke bağlantısını beklediğini ifade ettiği açıklamasında, hükümetlerin şebeke bağlantı sürecini basitleştirmesi ve başvuruların mümkün olduğu kadar hızlı onaylanmasını sağlaması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca şebeke bağlantısına ilişkin kuralların netleştirmesi ve trafik sıkışıklığı, kesinti ve mevcut şebeke kapasitesi hakkında düzenli veriler yayınlanması gerektiğini de belirtiyor.
Avrupa’nın aynı zamanda şebeke ekipmanı üretim kapasitesini de genişletmesi gerektiğini söyleyen WindEurope’un açıklaması şu şekilde devam ediyor:
“Avrupa’nın şebeke ekipmanı tedarik zinciri (trafo merkezleri, transformatörler, kablolar, transformatörler, şalt cihazları) bugün yeterince büyük değil. Bugün yılda 1.900 km’ye kadar açık deniz kablosu üretebiliyor. Avrupa’nın 2030 yılına kadar 3.200 km’ye kadar ihtiyacı var. Avrupa’nın ayrıca transformatör ve trafo merkezi üretimini de genişletmesi gerekiyor.
Hükümetler bunu özel finansman ve finansmanla desteklemeli ve yeni fabrikalara izin verilmesini hızlandırmalıdır.
Yeni fabrika yatırımlarında görünürlük şarttır. Şebeke operatörleri ve tedarikçiler arasındaki uzun vadeli çerçeve anlaşmaları kilit rol oynayacak. Ekipman tasarımını standartlaştırmaya ve çevresel ve malzeme ayak izini azaltmaya yönelik teşvikler de olmalıdır. Ağ kodlarının uygulanmasındaki ulusal farklılıklardan kaçınılmalı ve siber güvenlik ile fiziksel güvenlik, şebeke altyapısı için önemli hususlar olmalıdır.”