Nanyang Teknoloji Üniversitesi’ndeki (NTU) araştırmacılar, Singapur’daki bir sanayi bölgesinin çatılarını, duvarlarını ve yol kaplamalarını güneşin ısısını yansıtan katkı maddeleri içeren boyayla kapladılar. Şimdiye kadar, soğuk boya kaplamalarına ilişkin çalışmaların çoğu ya simülasyona dayalıydı ya da küçültülmüş modellerde test edilmişti. NTU araştırmacıları bunun gerçek dünyadaki etkisini incelemeye koyuldu. Böylece şehrin bir bölgesini soğuk boyayla kaplayarak, sıcaklıkları ve konfor seviyelerini bitişikteki boyasız alanla karşılaştırabildiler.
Araştırmacılar iki ay boyunca hava hareketini, yüzey ve hava sıcaklığını , nemi ve radyasyonu ölçtüler. Kaplanmış alanın, yerleşik yüzeylerden salınan ısıda yüzde 30’a kadar bir azalma gördüğünü buldular. Bu, günün en sıcak saatinde havanın 2 derece daha soğuk olmasına neden oldu. Güneşin ısısını yansıtan katkı maddeleri içeren boya, yüzey ısı emilimini ve emisyonunu başarıyla azaltmayı başardı. Soğuk boya kaplamalı çatılar, geleneksel çatılarla karşılaştırıldığında güneşli bir günün en sıcak saatlerinde yüzde 50 daha fazla güneş ışığını yansıtıyor ve yüzde 40’a kadar daha az ısı emiyor. Ayrıca yaklaşık 1,5 derece daha soğuk olması bölgeyi yayalar için daha konforlu hale getirdi. Termal konfor seviyeleri, sıcaklığı, bağıl nemi, termal radyasyonu ve rüzgâr hızını hesaba katan, insanın dış mekan sıcaklık hissini ölçen bir gösterge olan Evrensel Termal İklim İndeksi kullanılarak ölçüldü.
Araştırmanın baş yazarı Dr EVS Kiran Kumar Donthu, “Çalışmamız , soğuk boya kaplamalarının ısı birikimini azalttığına ve kentsel ortamın soğumasına katkıda bulunduğuna dair kanıtlar sağlıyor. Bu, genellikle büyük kentsel yeniden geliştirme gerektiren diğer seçeneklerle karşılaştırıldığında, anında etkisi olan, kentsel soğutma için minimal düzeyde müdahaleci bir çözümdür” diyor. Kentsel yapılarda emilen ısı miktarını azaltarak , aynı zamanda binaları daha serin hale getirebileceğini ve iç mekan iklimlendirme ihtiyacını da azaltabileceğini ekliyor.