Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), yenilenebilir enerji çözümleri ile ilgili kapsamlı bir analiz yayımladı.
Elektrik sistemlerini karbondan arındırmak ve pandemi sonrası iyileştirme sağlayacak önceliklerin yer aldığı ve 30 çözümün sunulduğu analizin, politika yapıcılar için yol gösterici olması amaçlanıyor.
Teknoloji, iş modelleri, piyasa tasarımı ve sistem işletimi gibi dört ana başlıktan oluşan seride enerji kaynakları, farklı boyutları ile ele alınıyor.
Analize göre, enerji dönüşümünün kilit faktörü yenilikler (inovasyonlar) olarak gösteriliyor. Uygulanacak yenilikçi çözümlerle enerji üretimi, dağıtımı ve tüketiminin daha esnek hale getirilmesi mümkün.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla ve maliyet etkin bir şekilde kullanılmasının, yeni nesil enerjinin güçlendirilmesi için önemli olduğuna dikkat çeken IRENA’ya göre, elektrifikasyon ve dijitalleşme yenilenebilir enerjide sistem esnekliğini sağlayan önemli yenilikler arasında yer alıyor.
Bugün, yenilenebilir enerji toplam küresel enerji üretiminin üçte birini oluşturuyor ve rüzgâr ve fotovoltaik (FV) güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarında önemli bir gelişme söz konusu.
Bununla birlikte, Paris Anlaşması’nda yer alan iklim hedeflerine ulaşmak için, 2050 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı küresel enerji talebinin üçte iki oranlarına yükselmesi gerekiyor.
Rüzgâr ve güneş enerjisinin payının yüzde 10’lardan yüzde 60’lara çıkması gerekiyor.
IRENA tarafından sunulan yenilikler, küresel enerji sistemlerinin dört temel boyutunda ele alınıyor.
Ele alınan bu dört temel boyut şu şekilde:
Uygulanabilir teknolojiler
Yenilenebilir enerjinin entegrasyonunu kolaylaştıracak bataryalar, elektrikli araç şarjı, blockchain, nesnelerin interneti ve yapay zekâ gibi önemli teknolojiler.
İş modelleri
Yeni hizmetler için iş senaryosu oluşturan, sistemin esnekliğini artıran ve yenilenebilir enerji teknolojilerinin daha fazla entegre edilmesini teşvik eden yenilikçi modeller.
Piyasa tasarımı
Yenilenebilir enerji tabanlı bir enerji sisteminde ihtiyaç duyulan esnekliği ve değer hizmetlerini teşvik etmek için yeni piyasa yapıları ve düzenleyici çerçevedeki değişiklikler. (Örneğin; kullanım süresi tarifeleri ve net faturalandırma)
Sistemin çalışması
Gelişmiş hava durumu tahmini, dinamik hat derecelendirmesi ve sanal enerji hatları gibi değişken yenilenebilir enerji üretiminin payını artırmaya imkân sağlayan elektrik sistemlerini çalıştırmanın yenilikçi yolları.