Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli yaptığı basın açıklamasında, Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücünün bu yıl 11 GW, gelecek yıl ise en az 12 GW seviyelerine ulaşacağını öngördüklerini bildirdi.
2021 sonu itibarıyla Türkiye’nin elektrikte toplam kurulu gücünün 99 bin 819 MW ulaştığını belirten Kaleli, bunun 7 bin 815 MW’lık kısmının ise güneş enerjisi santrallerinden sağlandığını ifade etti.
Geçen yıl güneş enerjisinde kurulu gücün yaklaşık 1148 MW artış gösterdiğini aktaran Kaleli, pazardaki gelişmelerin, hibrit tesis kurulumlarının ve YEKA GES projelerinin hayata geçirilmesiyle 2022’de 11 GW’a yaklaşacağını öngördüklerinin altını çizdi.
Kaleli, “Güneş enerjisi kurulu gücünün 2023’te en az 12 GW ve 2030’a kadar ise 40 GW seviyelerine ulaşacağını tahmin ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Kaleli, 40 GW kurulu gücün sektörel istihdamın ve nitelikli iş gücünün artmasını, yerli panel teknolojilerinin ve üretim endüstrisinin kapasitesinin 2 katına çıkmasını ve Türkiye’nin bölgesel bir güneş lideri noktasına gelmesini sağlayacağını da kaydetti.
“Çatı GES yatırımları devam edecek”
Sektör olarak 2021 yılını “Çatı GES yılı” olarak geçirdiklerine işaret eden Kaleli, “Mayıs 2019’da düzenlenen yeni lisanssız mevzuatı ile önü açılan çatı tipi güneş santrali pazarında başvuru sayısı geçtiğimiz yıl 2 bini geçerek 1000 MW üzerinde kapasiteye ulaştı. 2022 yılında da bu alandaki artışın devam edeceğini öngörüyoruz.” dedi.
Kaleli, araştırmalara göre, Türkiye’deki binalarda çatı üstü güneş sistemleri için en az 20 GW’ lık teknik potansiyel olduğunu belirtirken, bu potansiyelin büyük kısmının çok haneli konutlar için olduğu bilgisini verdi.
Çatıları müsait olmayan çimento fabrikası, oteller ve hastaneler gibi işletmeler için de öz tüketim amaçlı lisanssız kurulumların artmasıyla en az 10 GW’lık potansiyelin gelecek yıllarda işletmeye alınmasını beklediklerini söyleyen Kaleli, açıklamasına şöyle devam etti:
“6 milyar dolar yatırım bütçesi gerektiren ekonomik potansiyel ile yılda 300 milyon dolarlık doğal gaz ithalatının önlenebileceği hesaplanıyor. Enerji arz güvenliğini sağlamak için gereken bu potansiyel ise güneş enerjisinde bulunuyor. Bu gücü hayata geçirmenin yolu ise güneş enerjisi yatırımlarına sürdürülebilir kapasite sunmaktan geçiyor.”