Kaliforniya merkezli Sunstall, güneş panelleri ile tarımı birleştiren agrivoltaik teknolojisinde son çözüm olarak Sunzaun adını verdiği dikey güneş panelleri geliştirdi.
Geleneksel model kadar verimli olduğu iddia edilen ve arazinin gıda yetiştirmek için kullanılmasına izin veren dikey güneş panellerinin kurulumunun daha kolay olduğu ve yükseltilmiş platformların kullanımıyla daha ucuz olduğu ifade ediliyor.
Ekin tarlalarının, demiryollarının, otoyolların ve hatta konutların balkon ve çitlerinin kenarlarına yerleştirilebileceği açıklanan dikey panellerin, tarla kenarlarını kaplayarak, ekinleri elementlerden koruyabileceği, bitkileri gölgeleyip, buharlaşmayı azaltarak toprağı daha uzun süre nemli tutabileceği de verilen bilgiler arasında.
Dikey paneller, “iki yüzeyli güneş panelleri” kullandığından, güneye bakmalarına ve hatta bir yokuşa kurulmalarına gerek olmadığı anlamına geldiği belirtiliyor.
Leipzig Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ndeki Alman bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma da, güneş panellerinin belirli bir açıyla kurulmasının verimliliklerini artıracağını gösteriyor. Araştırmaya göre, paneller iki yüzeyli olduğundan günün büyük bir bölümünde çok daha fazla enerjinin yakalanmasını sağlar. Bunun nedeninin ise , güneş nereye giderse gitsin, panellerin onu yakalaması olarak belirtiliyor.
Leipzig Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden (HTWK Leipzig) “Dikey güneş enerjisi santrallerinin entegrasyonu” çalışmasının baş yazarı Sophia Reker, “Bu sistem, elektrik depolama ihtiyacını azaltacak ve aynı zamanda elektrik üretimi için gereken alanı düşük tutacaktır.” diyor.