Birleşmiş Milletler (BM) klimaların tehlikeleri hakkında bir rapor yayımladı.
Cihazların emisyona neden olan kimyasallar yaydığını belirten BM, küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için enerji tasarruflu ve iklim dostu cihazlara geçmeyi önerdi.
Enerji tasarruflu cihazların kullanılması ile dünya çapında 40 yılda 460 milyar ton gazın havaya salımını engellemek mümkün olabilir.
Çok sayıda hükümet havaya toksik gaz salımını engellemek için kararlar alsa da, küresel boyutta en fazla emisyona neden olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Hindistan ve Çin’de bu konuda gerekli adımların atılmadığı belirtiliyor.
Dailymail’in haberine göre, yalnızca ABD’de klimalar nedeni ile havaya her yıl 100 ton karbondioksit salımı gerçekleşiyor.
Tüm dünyaya enerji tasarruflu soğutma sistemlerine geçme çağrısında bulunan BM’ye göre, “Enerji tasarruflu soğutma sistemleri yalnızca atmosferdeki zararlı gazı azaltmakla kalmayıp, 2050 yılına kadar elektrik maliyetlerinde 2,9 trilyon dolarlık tasarruf sağlayacak.”
Soğutmanın doğru yapılmamasının dünyanın sıcaklık artışına katkı sağlayacağı konusunda endişeler devam ederken, pek çok bölgede rekor sıcaklıklar yaşanıyor.
Geçen yıl bu zamana kadar yaşanan en sıcak ikinci yıl olarak kaydedilirken, 2020 yılının da sıcaklık artışı konusunda bu değerleri bulması bekleniyor.
“Artan ısı nedeni ile daha fazla soğutma sistemine ihtiyaç duyulacak”
Uzmanlara göre sıcaklıkların artması ile birlikte soğutma sistemlerine olan ihtiyaç artacak ve bu sistemlerin atmosfere saldığı emisyonlar da artış gösterecek. Böylece dünyamız daha da ısınacak.
IEA Başkanı: “Soğutma verimliliği artırılarak, yeni santrallere olan ihtiyaç azaltılabilir”
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, CNBC‘ye yaptığı açıklamada, “Yüksek verimlilik standartları, hükümetlerin enerji ve çevre hedeflerine ulaşmaları için en etkili araçlardan biridir. Soğutma verimliliğini artırarak, yeni enerji santrallerine olan ihtiyaç ve emisyonların azaltılmasının yanı sıra tasarruf da sağlanabilir.” dedi.
BM raporuna göre, dünyadaki klima sayısının 2050 yılına kadar 3,6 milyardan 14 milyara çıkacağı belirtiliyor.