Carbon Action Tracker tarafından yayımlanan Küresel Isınma Güncelleme Raporu‘na göre ülkeler tarafından duyurulan mevcut iklim politikaları ve emisyon taahhütleri, küresel ortalama sıcaklık artışını Paris Anlaşması ile hedeflenen 1,5 derece seviyesi ile sınırlandırmak için yeterli değil.
Ancak, 2020 sonunda açıklanan yeni taahhütler bu hedefe ulaşılması için umut veriyor.
Ülkelerin Paris Anlaşması’nın imzalandığı 2015 yılındaki politikaları sürdürmeleri sonucunda 2100 yılında ortalama yeryüzü sıcaklık artışının 2,1°C-3,9°C arasında gerçekleşmesi bekleniyordu.
2015-2020 arasında iyileştirilen iklim hedef ve taahhütleri çerçevesindeki eylemler ise ortalama artışı 2,1°C- 3,3°C arasındaki bir seviyede sınırlandırabilecek.
Kaynak: SHURASTAT
“Paris Anlaşması hedeflerini yakalamak mümkün”
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi’nin hazırladığı SHURASTAT’ın 18. Sayısında yer alan bilgilere göre,
“2020 sonunda gündeme gelen yeşil mutabakat ile karbon nötr hale gelmeyi planlayan ülkelerin yeni hedefleri sonucunda ortalama artışın 1,7 °C’nin altına düşmesi ve Paris Anlaşması hedeflerini yakalamak mümkün.”
Karbon salımlarını sonlandırmayı hedefleyen Şili ve Yeni Zelanda’ya ek olarak karbon nötr olma hedefi açıklayan AB, Birleşik Krallık, Çin, Güney Kore, Kanada, günümüzde mevcut küresel sera gazı emisyonlarının yarısından fazlasına neden oluyor.
ABD’nin de karbon nötr olmayı hedeflemesi durumunda emisyonların 2060 yılına kadar yüzde 63’ünün sıfırlanması sağlanabilecek.
SHURA’ya göre, henüz karbon nötr olma hedefi açıklamamış ülkelerin de katılımının sağlanması küresel iklim değişikliğinin önlenmesine önemli katkıda bulunacak.